Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ιράκ

3014863
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 06:47

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καντίμι συζήτησαν για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον τόσο ιρακινών δυνάμεων όσο και του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης χθες Τρίτη· συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές «πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι περισσότερες επιθέσεις δεν έχουν θύματα. Ωστόσο η πιο πρόσφατη, τη Δευτέρα, ήταν η τρίτη μέσα σε μία εβδομάδα και κάτι στην Πράσινη Ζώνη, αυστηρά φυλασσόμενο τομέα της Βαγδάτης όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, ιδιώτες συμβασιούχοι του Πενταγώνου και διπλωμάτες.

Από το φθινόπωρο του 2019, δυτικές στρατιωτικές και διπλωματικές εγκαταστάσεις έχουν γίνει στόχοι δεκάδων επιθέσεων με ρουκέτες και βομβιστικών ενεργειών. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στη Βαγδάτη.

Παρά την προοδευτική αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, οι επιθέσεις συνεχίζονται, προκαλώντας οργή στην Ουάσινγκτον.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβριο να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις. Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχθηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν. Όμως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκεμβρίου.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021, 06:48

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!