ΛΑΣ Βόλου – Πρόταση ψηφίσματος στο δημ. συμβούλιο: «Να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές»

laiki syspeirosi

Πρόταση ψηφίσματος φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

KEN 728X100 2

Η πρόταση:

Ύστερα από τα απανωτά χτυπήματα που έχει δεχτεί το εισόδημα των μικροπωλητών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών λόγω της πανδημίας και του τρόπου που τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, με αναγκαστικά κλεισίματα και χωρίς οικονομική στήριξη της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών των λαϊκών αγορών, η κυβέρνηση κατέθεσε νέο νομοσχέδιο που αφορά τη λειτουργία τους. Με το νομοσχέδιο πετά έξω αυτούς που πραγματικά είναι η ψυχή των λαϊκών αγορών, τους αυτοαπασχολούμενους και τους παραγωγούς αγρότες, και καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια ίσχυαν στο χώρο αυτό για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για τους ανέργους, τους πολύτεκνους, τα ΑμΕΑ, που λάμβαναν άδειες μικροπωλητών για πολλές δεκαετίες, για να μπορούν να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια.

Με το νέο νομοσχέδιο θα οδηγηθούν πολλοί στην ανεργία γιατί

  • Καταργείται η μόνιμη άδεια και η μεταβίβασή της. 
  • Ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για την χορήγηση άδειας (ανεργία, πολύτεκνοι, αναπηρία, κλπ), τώρα βάζει κριτήρια μοριοδότησης σε όσους δίνουν μεγαλύτερη οικονομική προσφορά. 
  • Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες), πέρα από τα φυσικά πρόσωπα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Ανοίγει το παράθυρο να παίρνουν άδειες και επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ)
  • Δημιουργούνται νέοι φορείς λαϊκών αγορών, που θα διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη μορφή ΣΔΙΤ, που αντικαθιστούν τις Επιτροπές Λαϊκών Αγορών. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου είναι αντίθετο με το νέο νομοσχέδιο για τι Λαϊκές Αγορές και ζητάει την άμεση απόσυρση του. Υπερασπίζεται τον σημερινό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών, με τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας, που πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη δημόσιων φορέων (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι), οι οποίοι πρέπει να ενισχύονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και όχι αποκλειστικά από το τέλος. 

Επιπλέον ζητά να στηριχτούν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές  με την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 €, την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες, την αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, αναστολή κατασχέσεων, απαγόρευση πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας. Επίσης να γίνει μείωση κόστους παραγωγής, να υπάρχουν εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς, καθώς επίσης και αφορολόγητο πετρέλαιο.

error: Content is protected !!