ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το ιταλικό «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων και η αναφορά στην Τουρκία

3020543
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 22:42

KEN 2

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημία του κορωνοϊού και την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την εξαγωγή προς την Αυστραλία 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στη Ρώμη, ο Ντι Μάιο δήλωσε: «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας. Εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου. Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».

O αρχηγός της γαλλικής διπλωματίας, από τη μεριά του, θέλησε να στείλει και νέο μήνυμα προς την κυβέρνηση της ‘Αγκυρας: «Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφερθήκαμε στην ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες πράξεις από την ‘Αγκυρα, ώστε να υπάρξει απτή δέσμευσή της υπέρ του διαλόγου». «Διαπιστώσαμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο άρχισαν να διαφαίνονται μηνύματα ύφεσης, τα οποία είναι εν δυνάμει ελπιδοφόρα», τόνισε από τη μεριά του ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο Λε Ντριάν πρόσθεσε ότι «η Ιταλία συμμερίζεται τους γαλλικούς στόχους υπέρ της σταθερότητας και της συνεργασίας και στηρίζει την ένταξη της Γαλλίας στο EastMed Gas Forum».

Στη συνάντησή τους, οι δυο υπουργοί συζήτησαν και την κατάσταση στη Λιβύη, με αναφορά στη σημασία της αποστολής «Ειρήνη», όπως και της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία, σε τρεις ημέρες, πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, οι εκλογές να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και να τύχει πλήρους εφαρμογής η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, της 23ης του περασμένου Οκτωβρίου. «Συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποχώρησης ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη χώρα».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 22:42

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!