Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας τιμά την Ημέρα της γυναίκας

ginaika imera 708

Στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, διαδήλωσαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

KEN 4

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Την 8η Μαρτίου κάθε έτους όλες οι χώρες του κόσμου, καλούνται να γιορτάσουν την ημέρα αυτή για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια ημέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για θέματα προάσπισης της αξιοπρέπειας των γυναικών σε όλες τις πτυχές και εκφάνσεις της ζωής τους.

Η φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των Γυναικών, μας βρίσκει όλες και όλους εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλη βία και διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (εργασία, πολιτική, εκπαίδευση, υγεία), παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία. Επιπλέον, ο παρατεταμένος εγκλεισμός λόγω της πανδημίας καθιστά τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία, όπως καταδεικνύεται και από την αύξηση των κλήσεων στη Γραμμή SOS 15900 του Δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

 Το «ελληνικό #metoo» που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει φέρει στην επιφάνεια φαινόμενα έμφυλων διακρίσεων, περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης καταδεικνύοντας ότι η βία κατά των γυναικών υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας, και όσο περισσότερο αναδεικνύεται τόσο καλύτερα αποτυπώνεται. 

Μας αφορά όλους και όλες και επιβάλει τη συλλογική και αποτελεσματική αντίδραση μας!

ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Βόλου, συνιστά δομή η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020». Λειτουργεί και δραστηριοποιείται στον Δήμο μας από τις 24 Σεπτεμβρίου 2013 και βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την υποστήριξη των γυναικών και των παιδιών τους, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των φαινομένων βίας, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού και έχει εξυπηρετήσει  πλήθος γυναικών βασιζόμενος στις αρχές που ορίζει η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΙΠΦ).

Η Δομή έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, άνεργες, ΑΜΕΑ), μαζί με τα παιδιά τους , μέχρι την ηλικία των δεκαοχτώ (κορίτσια) και των δώδεκα ( αγόρια). Το όριο ηλικίας των αγοριών έχει τεθεί για λόγους ασφαλείας. Η διαμονή διαρκεί έως τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης εφόσον κριθεί απαραίτητο από το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα. Οι παραπομπές στον Ξενώνα γίνονται μέσω της Γραμμής SOS 15900, της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου και των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών. 

Η δυναμικότητα του Ξενώνα ανέρχεται σε είκοσι κλίνες μεταξύ των οποίων υπάρχει δωμάτιο ΑΜΕΑ. Εκτός από την διαμονή (στέγη και διατροφή), ο Ξενώνας παρέχει ψυχολογική και  κοινωνική στήριξη καθώς  και εργασιακή, νομική συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των γυναικών είναι η πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων. 

Η διεύθυνση και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για λόγους ασφαλείας των φιλοξενουμένων γυναικών και των παιδιών τους. Προκειμένου να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση για την διεκπεραίωση των παραπομπών, καθώς και για τυχόν ερωτήσεις ή διευκρινήσεις, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας με email στο [email protected]

error: Content is protected !!