Βόλος: «Ο Μεταφτσής» της δεκαετίας του ’60

160853957 867028487478389 7567463813197446028 n
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Δεν είναι μόνο το άρωμα της νοσταλγίας -γράφει ο Νίκος Βατόπουλος- που ελκύει τη ματιά μας στις παλιές φωτογραφίες. Μια φωτογραφία από το εστιατόριο του «Μεταφτσή» στον Βόλο τού άλλοτε αρκεί για να γεννήσει το μυαλό κινηματογραφικές εικόνες… Σκέφτεται κανείς τους σερβιτόρους μιας άλλης εποχής, που έβρισκε μέχρι πρόσφατα και στου «Ζόναρ’ς», εδώ στην Αθήνα, στητούς και ευσυνείδητους, με τα τραπέζια στρωμένα με λινά τραπεζομάντιλα και τη μοναδική ατμόσφαιρα μιας γαστριμαργικής ιεροτελεστίας, που είχε περισότερο κοινωνικές προεκτάσεις.

KENT728X100 1

Καμία αντιστοιχία θα πείτε με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπου όλοι τρέχουμε και δεν φθάνουμε και το φαγητό τρώγεται συχνά στο πόδι ή με κατ’ οίκον παράδοση… Περιθώρια, όμως, για ομορφιά και κοινωνικότητα πάντα υπάρχουν και αυτή η μεσοπολεμική φωτογραφία από του «Μεταφτσή», που ήταν «θεσμός» για τον Βόλο -διαβάζουμε- μας μεταφέρει σε έναν κόσμο με άλλους κώδικες.

Κάποιοι από αυτούς τους κώδικες ίσως να είχαν εφαρμογή και σήμερα αρκεί να μη σαρώναμε τα πάντα με τον εγωισμό της μικρής, εφήμερης ύπαρξής μας…

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!