ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατά 65% μειώθηκαν οι εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία μετά το Brexit

3026888
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 15:55

KEN 2

Οι ιρλανδικές εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 65% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση καθώς οι έμποροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες ρυθμίσεις στα τελωνεία, περιορισμούς λόγω της COVID-19, αλλά και την προμήθεια και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων αγαθών ενόψει του Brexit, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας.

Η αξία των εισαγωγών από τη Βρετανία, χωρίς να περιλαμβάνεται η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, μειώθηκε στα 497 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο από το 1,403 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO. Αυτό οδήγησε το ποσοστό των ιρλανδικών εισαγωγών προϊόντων από τη Βρετανία στο 9% τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα που ίσχυσε η νέα εμπορική σχέση μετά το Brexit, από το 21% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι παράγοντες που ανέφεραν οι έμποροι περιλάμβαναν τις «δυσκολίες συμμόρφωσης με τις τελωνειακές απαιτήσεις, το στοκάρισμα προϊόντων, την αντικατάσταση με αγαθά από άλλες χώρες», καθώς και τους περιορισμούς λόγω της COVID-19, ανέφερε η CSO.

Οι εισαγωγές από τη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει στην εμπορική τροχιά της ΕΕ βάσει της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit, αυξήθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ από τα 161 εκατ. πέρυσι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την CSO.

Οι ιρλανδικές εξαγωγές προϊόντων προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο στα 946 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021, 16:00

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!