«Ξαναζωντάνεψε» νεοκλασικό σπίτι του 1929 στην καρδιά του Βόλου – Δείτε εικόνες

1 2

Ένα από τα παλιότερα νεοκλασικά σπίτια του Βόλου, πήρε και πάλι ζωή, ύστερα από την ριζική ανακαίνιση που έκανε ο αρχιτέκτονας μηχανικός Δημήτρης Φιλιππιτζής, ώστε να μετατραπεί σε μία σύγχρονη κατοικία με όλες τις ανέσεις του 2021.

KEN 728X100

Ο ίδιος μιλάει στο TheNewspaper.gr για την ανάγκη να αξιοποιηθούν αυτά τα αστικά ακίνητα, όπως το συγκεκριμένο του 1929, που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Γαλλίας και Αττίκ. Μάλιστα, φημολογείται οτι σε αυτή την διώροφη κατοικία έμεινε ο ίδιος ο Αττίκ, το διάστημα που έζησε στον Βόλο, σε νεαρή ηλικία!

«Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι οτι ο ιδιοκτήτης πήρε και το διπλανό οικόπεδο και εκεί κάναμε μία επέκταση, φτιάξαμε ένα κιόσκι. Το κόστος δεν είναι πάντα μικρότερο, διότι στο συγκεκριμένο σπίτι κρατήσαμε μόνο την πέτρα. Έγιναν ενισχύσεις στη θεμελίωση, αναστηλώσεις, ηλεκτρολογικά και υδραυλικά καινούργια. Το κόστος δεν είναι πολύ μικρό, αλλά το οικονομικό όφελος είναι λιγότερο από το ποιοτικό και το αισθητικό. Όλα αυτά όμως, έχουν να κάνουν και με τη θέση του σπιτιού. Για παράδειγμα αν έχουν αυλή μπροστά ή κήπο. Υπάρχουν πολλά τέτοια σπίτια στον Βόλο, καθώς δε γκρεμίζονται πολύ εύκολα, αφού δεν περνούν από την Αρχιτεκτονική επιτροπή και δεν παίρνουν την έγκριση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων» υπογραμμίζει ο αρχιτέκτονας.

Σχετικά με την αξία αυτών των νεοκλασικών σπιτιών ο κ. Φιλιππιτζής επισημαίνει: «Μειώνεται η αξία αυτών των σπιτιών με τα χρόνια. Πριν δέκα χρόνια ήταν διπλάσια η αξία αυτού του σπιτιού. Υποτιμήθηκε η αξία τους πια. Από τη μία έχουμε την δυνατότητα να πάρει κανείς ένα σπίτι μέσα στον Βόλο με καλές οικονομικές προϋποθέσεις, γλιτώνει και κάποια χρήματα γιατί κρατάμε το κέλυφος. Από την άλλη έχουμε και ένα αισθητικό αποτέλεσμα και διασώζουμε εμβληματικά κτίρια της πόλης με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».

Ακόμα ένα τέτοιο νεοκλασικό σπίτι – «διαμάντι» πρόκειται το επόμενο διάστημα να αναστηλωθεί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Μαυροκορδάτου, αφού δεν πήρε το “πράσινο φως” από την αρμόδια επιτροπή για να γκρεμιστεί και να παραδώσει τη θέση του σε πολυκατοικία.

Δείτε εικόνες:

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!