Ο Αλ. Μεϊκόπουλος στηρίζει την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU»

meikopoulos alex 2

«Η πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU» πρότυπο για την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας»

KEN 728X100

Με μεγάλη μου χαρά, αποδέχομαι την πρόσκληση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στηρίζω την πρωτοβουλία «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU», που επιδιώκει να υπερθεματίσει το γεγονός ότι ο τουρισμός, ως θεμέλιος αναπτυξιακός λίθος της εγχώριας οικονομίας, θα πρέπει να διατηρεί ως βασικό άξονα και «πυξίδα» του τον παραδοσιακό κανόνα της Φιλοξενίας.

Αναπόφευκτα, το έτος 2020 σημαδεύτηκε από την εκτεταμένη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η έξαρση της πανδημίας του COVID-19. Το σύνολο της παγκόσμιας  οικονομίας  συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ύφεση και να δέχεται μέχρι και σήμερα ισχυρούς κλυδωνισμούς, καθώς η πανδημία και τα ακόλουθα περιοριστικά μέτρα για την προσπάθεια αναχαίτισής της, έπληξαν τον πυρήνα των μετακινήσεων, του τουρισμού, του επιχειρείν και των διακρατικών επικοινωνιών και αλληλεπιδράσεων.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, εξαιτίας της άμεσης και ισχυρής εξάρτησης που έχει από το τουριστικό της προϊόν, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται κυρίως στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Για το επερχόμενο καλοκαίρι που βρίσκεται προ των πυλών, ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις που επαναφέρουν την αναγκαιότητα για μετάβαση σε ένα νέο  βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο, με βασική προτεραιότητα και ανάγκη την επιβίωση των ανθρώπων του τουρισμού.

Κρίσιμο «εργαλείο» στον αγώνα για ουσιαστική επανάκαμψη του τουρισμού της χώρας μας αποτελεί η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Η Ελλάδα, θα πρέπει να προτείνει μια βιώσιμη και ποιοτική τουριστική προσφορά, ένα νέο πλαίσιο τουριστικής πολιτικής που να αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του ελληνικού τουριστικού κλάδου.

Η Θεσσαλία και η Μαγνησία ειδικότερα, είναι περιοχές με παραδοσιακό τουριστικό προϊόν 12μηνης διάρκειας, που στηρίζεται στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου θα πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα, ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό τη μοναδική ομορφιά του τόπου μας και την τουριστική ποικιλία που έχει να προσφέρει, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά την τοπική οικονομία, που τόσο έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες.

error: Content is protected !!