ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στα φαρμακεία σήμερα τα self test

3035815


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 09:23

KEN 4

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί η διανομή των self test στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που θα είναι οι πρώτες περιοχές οι οποίες θα τα διαθέσουν στους πολίτες. Από το Σάββατο 3 Απριλίου, ήρθε στη χώρα μας η πρώτη παρτίδα των τεστ με περίπου ένα εκατομμύριο δείγματα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο της διάδοσης του κορωνοϊού.

Πότε θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες τα self test

Στόχος των ειδικών είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα. Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self test από αύριο Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους προς τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.

Υποχρεωτικό το self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Μία φορά την εβδομάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κάνουν χρήση των self tests αλλιώς οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί στο συγκεκριμένο τεστ.

Επίσης, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο και τουρισμό θα πρέπει να κάνουν χρήση του self test και η δωρεάν παροχή του θα συνεχιστεί μετά για όλους τους υπόλοιπους πολίτες από ηλικίες 18 έως 67 ετών. Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα, τα  self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Πού θα γίνεται το self test

Τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία αλλά στο σπίτι. Οσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα. Όσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν σε δημόσια δομή, μοριακό τεστ.

Η διαδικασία χρήσης των self tests:

– Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα

– Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση)

– Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι

– Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα

– Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα

– Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό

– Μετά πετάμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια)

– Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ

– Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης

– Πετάμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα

Το αποτέλεσμα θα βγει εντός ολίγων λεπτών.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, 09:23

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!