ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκεφτείτε παγκόσμια, ενεργήστε τοπικά

60244475 2328549297428730 8613621667349921792 o 1 1024x796 2 455x250 1
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ήταν πραγματικά οδυνηρό να βιώσουμε την καταστροφή του τουρισμού  από την πανδημία του   COVID-19.  Η κατάσταση της πανδημίας λόγω του COVID-19 δεν επηρέασε μόνο την καθημερινή ζωή, αλλά  τις κοινωνικές  και ταξιδιωτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ έδειξαν ότι κινδυνεύουν 100 έως 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον άμεσο τουρισμό. Επίσης, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD) προβλέπει απώλεια 1,5 έως 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.  Το 2020 τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού υπολογίζονται κάτω από το 20%, μεταξύ 3-3,5 δισεκατομμυρίων. Τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έλειπαν από τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις  από το εξωτερικό αντιστοιχούν σε ποσοστό που πλησιάζει το επίπεδο του 7,5% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, μόνο εννέα εκατομμύρια επιβάτες μεταφέρθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 74% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.  Το 2019, 34 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα από διαφορετικές χώρες, δημιουργώντας 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ διεθνών τουριστικών εσόδων. Αυτοί ήταν ιστορικοί αριθμοί ρεκόρ για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, το 2020 φαινόταν ακόμη καλύτερο μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου στην Ελλάδα. Η θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια (Covid-19) έπληξε πρώτα τις ασιατικές χώρες και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και τελικά στον υπόλοιπο κόσμο. Σχεδόν όλες οι χώρες απαγόρευσαν τα διεθνή ταξίδια. Η ελληνική τουριστική αγορά κατέρρευσε όπως και όλες οι τουριστικές αγορές στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

KEN 1

Η πανδημία θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία να επανεξεταστεί η φύση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Οι τουρίστες θα αναζητήσουν τώρα άλλους τύπους τουρισμού που θα ενισχύσουν την ψυχολογία τους, θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια τους,  θα στηρίξουν τη φυσική τους κατάσταση κ.λπ. Η πανδημία αναβίωσε τις υπαρξιακές ανησυχίες των ανθρώπων υπενθυμίζοντας τους τη σωματική και οικονομική τους ευπάθεια. Σε αυτές τις περιόδους ενεργοποιούνται οι βαθιά ριζωμένοι εξελικτικοί μηχανισμοί προστασίας μας. 

Η προώθηση του εσωτερικού τουρισμού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο εγχώριος τουρισμός αναμένεται να ωφεληθεί, καθώς οι άνθρωποι προτιμούν να μένουν στον τόπο τους  και να επισκέπτονται προορισμούς εντός της χώρας τους. Η ελληνική στρατηγική για τον τουρισμό πρέπει να  μας οδηγεί να  σκεφτόμαστε με γνώμονα την παγκόσμια διάσταση και να ενεργούμε με γνώμονα την τοπική διάσταση δηλαδή «Σκεφτείτε παγκοσμίως και ενεργήστε τοπικά». Προφανώς ο μόνος βιώσιμος τουρισμός στην Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο 2020 ήταν ο εγχώριος τουρισμός, ακόμη και σε αυτή την πανδημία

Περαιτέρω, Ιατρικός Τουρισμός, συμπεριλαμβανομένου του οδοντιατρικού τουρισμού, και καλλυντικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών. Υπάρχουν πολλές ευεργετικές επιπτώσεις του ιατρικού τουρισμού για τη χώρα μας. Η εισροή περισσότερων ασθενών σημαίνει περισσότερη δουλειά και συνεπώς υψηλότερα κέρδη για την ιατρική κοινότητα στη χώρα. Παρέχει επίσης στους επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής περισσότερη παγκόσμια έκθεση και εμπειρία στις διαδικασίες που εκτελούν. Το πλεονέκτημα για τη χώρα προορισμού είναι ότι οι ιατρικοί τουρίστες θα ξοδέψουν επίσης χρήματα για τρόφιμα, αναμνηστικά, μεταφορές και διαμονή. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και στην οικονομία της χώρας γενικά. Είναι επίσης πιθανό οι ιατρικοί τουρίστες να επιστρέψουν στη χώρα για διακοπές αργότερα.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας έχει δείξει το 2017 τις 20 κορυφαίες Αγορές Προορισμού Τουρισμού Ευεξίας και τις κορυφαίες Αγορές Ανάπτυξης για Τουρισμό Ευεξίας όπου φυσικά η Ελλάδα απουσίαζε για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες αρκεί να γίνει κατανοητό  ότι οι παλιοί τρόποι δεν θα φέρουν εναλλακτικό τουρισμό.

Προφανώς, η Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι τα τελευταία 10 χρόνια (τουλάχιστον) ήταν προορισμός  για τον μαζικό τουρισμό. Ως αποτέλεσμα, ο μαζικός τουρισμός είχε διάφορες κοινωνικοοικονομικές, οικολογικές και πολιτιστικές συνέπειες. Περισσότερο από ποτέ τώρα μπορεί η χώρα  να εκμεταλλευτεί αυτήν την προσωρινή παύση στον μαζικό τουρισμό για να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενσωματώνοντας τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εξειδικευμένος τουρισμός  θα μπορούσε να αναζωογονήσει το τουριστικό προϊόν και να ξεπεράσει την εποχικότητα, το οποίο είναι το βασικό πρόβλημα του μαζικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός τουρισμός του αύριο αξίζει μια πιο ποιοτική προσέγγιση που δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτονται μια περιοχή. Πρέπει να γίνει κατανοητή η μοναδικότητα κάθε περιοχής και να δοθεί επιπλέον προτεραιότητα στο περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ο στόχος πρέπει να είναι η εξισορρόπηση της ελκυστικότητας και της βιωσιμότητας του τόπου. Προφανώς, χωρίς βιωσιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί όλους τους  ενδιαφερόμενους. Υπάρχει ζωτική ανάγκη να διαφοροποιηθεί και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα της τουριστικής οικονομίας, να προετοιμαστεί για μελλοντικά σοκ, να αντιμετωπιστούν παλαιές διαρθρωτικές αδυναμίες και να ενθαρρυνθούν νέες μορφές τουρισμού που θα είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε ισχυρότερα και πιο βιώσιμα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης

Ο αντίκτυπος τις πανδημίας μέχρι σήμερα, έχει αποκαλύψει τα αδύναμα σημεία του τουριστικού κλάδου, αλλά, ταυτόχρονα, έχει καταδείξει τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν, από άποψη εξέλιξης της ζήτησης, υγείας και υγιεινής, καινοτομίας και ψηφιοποίησης, αλλά και βιωσιμότητας, για να θωρακιστεί ο κλάδος έναντι μελλοντικών προκλήσεων, και να συνεχίσει να είναι καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας για την Ελλάδα.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT, Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!