Επεκτείνεται το μέτρο των self test -Σε εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι, μεταφορές, από Δευτέρα

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ2
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το πρώτο κρας τεστ για τα self test έγινε με το άνοιγμα των Λυκείων, και από την επόμενη Δευτέρα το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες δραστηριότητες.

KENT728X100

Τα πρώτα self test διανεμήθηκαν σε μαθητές Λυκείων και καθηγητές, λόγω του σημερινού ανοίγματος, και όπως έχει ανακοινωθεί, καθηγητές και μαθητές θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα. Ενόψει του σημερινού ανοίγματος διενεργήθηκαν 245.093 self test, στα οποία εντοπίστηκαν 614 θετικά κρούσματα. Όσοι καθηγητές και μαθητές βρέθηκαν θετικοί έμειναν σήμερα σπίτι τους, με το μέτρο να αποτιμάται θετικά από την αρχή του αν σκεφθεί κανείς ότι οι περισσότεροι εκ των θετικών θα μπορούσαν να βρίσκονταν σήμερα στα σχολεία διασπείροντας -άθελά τους- τον κορωνοϊό.

Ετσι το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες δραστηριότητες από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σήμερα στην πρωινή σύσκεψη του Μαξίμου για την πανδημία στα self test, προανήγγειλε την επέκταση του μέτρου. «Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει το self test, από την ερχόμενη Δευτέρα, σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι και μεταφορές.

Πελώνη: Self test σε 900 χιλιάδες εργαζόμενους

Στο ζήτημα της αύξηση της διάθεσης των self tests αναφέρθηκε και η Αριστοτελία Πελώνη λέγοντας ότι «αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη».

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα «πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό» και πρόσθεσε ότι «για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test».

Παράλληλα, εξήγησε ότι καθώς θα υπάρχει ιλιγγιώδης αύξηση των καθημερινών τεστ, είναι αυτονόητο πως θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. «Αυτό βέβαια δεν θα σημαίνει επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης,  αλλά έγκαιρο εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού, γεγονός που θα συμβάλει στην αυξημένη αυτοπροστασία, τον αυτοπεριορισμό, την έγκαιρη ιχνηλάτηση  και -κατ’ επέκταση- στην ανάσχεση της διασποράς.  Πρόσφατα στοιχεία από την χρήση του self test σε σχολεία, δύο φορές την εβδομάδα, στην Αυστρία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών φορέων είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της διασποράς, ακόμα και σε περιβάλλον κυκλοφορίας των μεταλλαγμένων στελεχών», κατέληξε.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!