Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Μονόδρομος η προσφυγή στο ΣτΕ για το SRF

φωτο

Η Επιτροπή πραγματοποίησε διαδικτυακά την Τετάρτη 7 Απριλίου τη μηνιαία ανοιχτή Γενική Συνέλευση του μήνα Απριλίου 2021.

KEN 728X100

Οι τελικές αποφάσεις μετά τη συζήτηση των θεμάτων είναι:

  1. Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μονόδρομος από τη στιγμή που αποτελεί το μόνο δικαστήριο που έχει την αρμοδιότητα ακύρωσης και αναστολής της άδειας που δόθηκε στον Δήμο Βόλο να κατασκευάσει το εργοστάσιο SRF στον ΧΥΤΑ Βόλου. Επιπροσθέτως, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να απευθυνθούμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί το αίτημά μας στην Ελλάδα. Στόχος του εργοστασίου αυτού είναι να πακετάρει τα σκουπίδια όλης της Ελλάδας για να καίγονται μέσα στην πόλη μας, ίσως και σε άλλη πόλη της Ελλάδας, σε εργοστάσια που θα κατασκευαστούν σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που πρόσφατα ψηφίστηκε και αν εφαρμοστεί θα καταντήσει την χώρα μας ένα απέραντο αποτεφρωτήρα σκουπιδιών και όχι μόνο, με τις γνωστές καταστροφικές επιπτώσεις των εκλυόμενων διοξινών, φουρανίων, βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ρύπων στην υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου. 
  2. Η νομική οδός που ακολουθεί η Επιτροπή συγχρόνως με την κινηματική δράση και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνει απαιτεί αρκετά χρήματα. Η εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης ξεκίνησε με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την κάλυψη των νομικών και δικαστικών εξόδων, τεχνικών συμβούλων και εξόδων της πλατφόρμας χρηματοδότησης “crowdfunding” (Μπορείς κι εσύ να συμβάλλεις αν μπεις εδώ: https://gogetfunding.com/volos-citizens-committee-against-waste-burning/). Σε περίπτωση που τα χρήματα αυτά καλυφθούν θα διατεθούν για τις αγωγές και μηνύσεις συναγωνιστών. Όσο γίνονταν δια ζώσης οι συνελεύσεις τα χρήματα συγκεντρώνονταν από δωρεές πολιτών που συμμετείχαν. Όμως η απαγόρευση συγκεντρώσεων μας αναγκάζει να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προκειμένου να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.
  3. Την Τετάρτη 21 Απριλίου στις 21:00 θα φιλοξενηθεί σε διαδικτυακή εκδήλωση της Επιτροπής ο  εκπρόσωπος της Σλοβένικης ομάδας πολιτών Eko Krog, Uros Macerl, που πέτυχε την παύση της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge στην περιοχή του (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από την σελίδα της Επιτροπής στο facebook) . Οι πολίτες όλης της Ελλάδας θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις μετά την διάλεξή του, που θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του, που έχει πολλά κοινά σημεία με τον Βόλο. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία αυτή για την συντομότερη επίτευξη του στόχου μας.
  4. Η Επιτροπή θα οργανώσει δράσεις στις αρχές Ιουνίου στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Πανελλαδική περιβαλλοντική σύμπραξη 7forEarth, με τη συμμετοχή άλλων 19 ομάδων σε 11+ πόλεις. Στόχος των δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση σχετικά με την καύση σκουπιδιών, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση με στόχο την μηδενική παραγωγή σκουπιδιών (zerowaste).
  5. Αποφασίστηκε η συμμετοχή και στήριξη της Επιτροπής στην Πανελλαδική διαμαρτυρία στις 29 Μάη, που διοργανώνουν τοπικές ομάδες κατά της καύσης σκουπιδιών
  6. Υπήρξε προβληματισμός και προτάθηκαν κινηματικές δράσεις που θα λάβουν χώρα άμεσα.
Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!