ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοβαρή ανατροπή στον εμβολιαστικό προγραμματισμό

582 image
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ανατροπή, καθυστερήσεις και δυσπιστία φέρνει η ανακοίνωση – απόφαση της εταιρείας να παύσει προσωρινά το εμβόλιο της Johnson&Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από έξι περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν σε γυναίκες στην Αμερική. «Έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων» μεταδίδουν οι New York Times. Και τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών.

KEN 1

Σύμφωνα με αξιωματούχους, μία εξ αυτών πέθανε και μια δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση. Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson μέχρι στιγμής και περίπου 9 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις έχουν ήδη αποσταλεί στις Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη έφτασαν οι πρώτες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ήδη στη χώρα μας φτάνουν σήμερα 33.600 δόσεις της εταιρείας Johnson&Johnson, ενώ μέχρι τον Ιούνιο υπολογίζεται ότι θα έφταναν συνολικά 1.300.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου.

Όπως είχε  ανακοινώσει και γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ξεκινούσαν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson, κάτι που προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει, μέχρι τουλάχιστον να λάβει τις τελικές αποφάσεις ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Άλλωστε, στο εμβόλιο αυτό είχαν βασιστεί εξ’ αρχής οι υγειονομικές αρχές για την επιτάχυνση της εξέλιξης του προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία» και την πολύ θετική προοπτική να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών εντός του Ιουνίου.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού περίπου 2,5 εκατομμυρίων πολιτών (άτομα με υποκείμενα νοσήματα, εκπαιδευτικοί, οι 55 έως 59 ετών και οι 50 έως 54 ετών), είχε αρχικό στόχο, μέσα στον μήνα Μάιο να κλείσουν ραντεβού για τον Ιούνιο για εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και τα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Παραδόσεις εμβολίων

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στην Ευρώπη θα έφτασαν 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson μέχρι τα τέλη Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε επαφές με την εταιρεία» ώστε να λάβει διευκρινίσεις για την απόφασή της, πρόσθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την ασφάλεια Φαρμάκων και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται ενώ επιβεβαίωσε πως για την ώρα σταματά η διάθεση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρώπη, καθώς η ανθρώπινη υγεία είναι πάνω απ’ όλα.

Στη χώρα μας, όπως ανέφερε χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτός από τα εμβόλια της Johnson & Johnson, η χώρα μας θα λάβει από την Pfizer περίπου 1.500.000 δόσεις του εμβολίου τον μήνα Μάιο και περίπου 1.800.000 δόσεις τον μήνα Ιούνιο. Επίσης, η AstraZeneca έχει δεσμευθεί να παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου. Σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς κινούνται οι παραδόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία προς το παρόν έχει αναφέρει ότι θα παραδώσει 150.000 δόσεις μέχρι τις αρχές Μαΐου.

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!