ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερωτήματα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για τη λειτουργία της ΑΓΕΤ

103087405 722856968256291 8552339038156095488 o 455x250 1

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων αναφέρει:

KEN 728X100

Πόσο καθησυχασμένοι να είμαστε ως πολίτες του Βόλου όταν εν καιρώ πανδημίας και καραντίνας η βιομηχανία καίει μέσα στα σπίτια μας σκουπίδια, το λεγόμενο RDF και άλλα απορριμματογενή καύσιμα, τα οποία σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ του 2017 η ίδια η εταιρεία δηλώνει σε σχετικό ερώτημα της προηγούμενης κυβέρνησης ότι δεν γνωρίζει αν το RDF περιέχει επικίνδυνα ή μη επικίνδυνα υλικά. Όταν η ρύπανση έχει επιστημονικά αποδειχθεί ως ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τη  θνητότητα του covid-19 και οι πολίτες έχουν ζητήσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κα. Σακελλαροπούλου, να σταματήσει η λειτουργία της κατά το διάστημα της καραντίνας. 

Και όχι μόνο δεν εισακούονται αλλά με την ανοχή της πολιτείας, η πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία συνεχίζει να ξεγελά τους ιθαγενείς με ψεύτικες δηλώσεις.  Όταν λοιπόν από τη μια δημοσιεύει στη σελίδα της ότι εκσυγχρονίζει την καταγραφή των ρύπων και την ίδια στιγμή διαπιστώνεται από την Επιτροπή ότι για ένα μήνα δεν εμφανίζονται καν οι ρύποι και όταν εμφανίζονται, τα οξείδια του αζώτου είναι 5 σχεδόν φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια (Επισυναπτόμενο 2_Yπερβάσεις-Ώρες). Μιλάμε για ρύπους που συνδέονται με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και καρδιοπάθειες και που αν υπερβούν τα όρια έστω και για λίγες ώρες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα υγείας. Την ίδια στιγμή στην επίσημη σελίδα της εταιρίας φαίνεται ότι οι ώρες λειτουργίας της βιομηχανίας ήταν μηδενικές, ενώ την προηγούμενη ημέρα με τα οξείδια του αζώτου μόλις κάτω από το όριο των 500 ΜG/ΝΜ3 οι καταγεγραμμένες ώρες λειτουργίες ήταν 21. Και αφού οι πολίτες το δημοσιοποιούν, ω του θαύματος οι τιμές παίρνουν τις “κανονικές” τους τιμές. 

Ερωτηση 1: 

Αυτό είναι το σύγχρονο σύστημα καταγραφής ρύπων της βιομηχανίας; Ποιος το ελέγχει; Πότε; Θέλουμε τα πορίσματα των ελέγχων αυτών.

Ερώτηση 2: 

Και πού είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο οποίος είναι αρμόδιος για να παίρνει έκτακτα μέτρα σε περιπτώσεις υπερβάσεων και για την μη καταγραφή των τιμών στο σύστημα καταγραφής της ΑΓΕΤ;

Καλούμε κάθε νοήμων άνθρωπο να μας πει αν ο τρόπος δειγματοληψίας του RDF στον προβλήτα του λιμανιού έναντι της τσιμεντοβιομηχανίας έχει καμία σχέση με το σχέδιο δειγματοληψίας που το πιστοποιημένο εργαστήριο Envrirolab, έχει καταθέσει επίσημα, ότι πρέπει να γίνονται οι δειγματοληψίες.  Γι’ αυτό άλλωστε δεν είχαν ακυρωθεί οι μετρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο φορτίο της 1η Απριλίου 2018 που ακινητοποίησαν οι πολίτες; Δεν βρέθηκε από το ίδιο εργαστήριο ότι το πλαστικό ήταν 98% και υπήρχε υπέρβαση στο χλώριο και τον υδράργυρο; Η βιομηχανία τότε δεν έκανε ένσταση και ζήτησε να ακυρωθεί η δειγματοληψία γιατί δεν έγινε σωστά σύμφωνα με το πρωτόκολλο; Και επαναλήφθηκε η δειγματοληψία στο ίδιο φορτίο και όλα έδειξαν τέλεια!!!

Ερώτηση 3: 

Γιατί εφόσον η δειγματοληψία στο λιμάνι δεν  έγινε βάσει σχεδίου δειγματοληψίας, θεωρήθηκε νόμιμη και αξιόπιστη ενώ η δειγματοληψία που έγινε με τον ίδιο τρόπο στο φορτηγό της 1ης Απριλίου θεωρήθηκε αναξιόπιστη και ακυρώθηκε; Τελικά πού πρέπει να γίνονται οι δειγματοληψίες του RDF που εκφορτώνονται στο λιμάνι;

Τι ειδυλλιακό αλήθεια τοπίο! Ένα από τα ομορφότερα σημεία του Βόλου, που σύμφωνα με το νέο πολεοδομικό σχέδιο προορίζεται για τουριστικό θέρετρο, έχει παραδοθεί στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πλοία καταφτάνουν κάθε μήνα, πρόσφατα έφτασε νέο πλοίο από την Ιταλία με 4.000 τόνους RDF για να καεί στις τσιμεντένιες παμπάλαιες καμίνους της πολυεθνικής.

Ερώτηση 4: 

Πότε θα εφαρμοστεί το νέο πολεοδομικό σχέδιο; 

Είναι γεγονός ότι κάποιοι ολίγοι κερδοφορούν εις βάρος της υγείας των πολλών. Και οι πολλοί τους το επιτρέπουν. Τους το επέτρεψαν όταν τους έδωσαν την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσουν, τους το επιτρέπουν όταν δεν ξεσηκώνονται κατά των πολιτικών που κλείνουν το μάτι στην πολυεθνική,  όταν δεν σπάνε την ένοχη σιωπή τους γιατί μπορεί κάπως μπορεί να επωφελούνται και οι ίδιοι, όταν πιστεύουν ότι κάθε αγώνας είναι μάταιος. Μα να τους θυμίσουμε τη ρήση του Μπρεχτ ότι “Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει ” Ή του μεγάλου μας Καζαντζάκη ότι το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται. Και ήρθε η ώρα το καλό να νικήσει! Και είναι καλός ο δίκαιος αγώνας των πολιτών για τον καθαρό αέρα, το καθαρό και δημόσιο νερό! 

Αναμένοντας τις απαντήσεις μας στα ερωτήματά μας, όπως ορίζει η σύμβαση του Άαρχους για την πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!