Το ιστορικό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας στον Βόλο – H άγνωστη συγκλονιστική του ιστορία [εικόνες]

Emporiki trapeza katastima volou 6
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το κεντρικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στον Βόλο ξεκινά τη λειτουργία του το 1917 σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη διασταύρωση των οδών Ιάσονος και Ηπείρου. Στεγαζόταν για πολλά χρόνια σε διώροφο κτίριο με υπόγειο. Στο ισόγειο λειτουργούσε το κατάστημα και στον επάνω όροφο ήταν η κατοικία του εκάστοτε διευθυντή.

KENT728X100 1

Το 1957 κατεδαφίζεται λόγω πολλών ζημιών από τον σεισμό και ανεγέρθη νέο. Την ανέγερση ανέλαβε ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτων Κώστας Κιτσίκης. Πρώτος διευθυντής ήταν ο Κωνσταντίνος Δονδολίνος, ο οποίος είχε τραγικό τέλος καθώς εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την 21η Απριλίου 1944 στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού και Δημητριάδος, μαζί με τους δύο γιούς του, τον 24χρονο Αλέκο και τον 21χρονο Νίκο.

Στον επάνω όροφο του κτιρίου, ο Αλέκος Δονδολίνος, εν γνώσει του πατέρα του, είχε στήσει μία αντιναζιστική γιάφκα. Στις γραφομηχανές της Τράπεζας δακτυλογραφούνταν ανακοινώσεις και διάφορα αντιστασιακά έντυπα.

Το ραδιόφωνο του καταστήματος ξεσφραγίζεται και τοποθετείται στη σοφίτα του κτιρίου και από εκεί διαδίδονται τα νέα σε όλη την πόλη. Μάλιστα, στο όνομα του Κωνσταντίνου, του Αλέξανδρου και του Νικόλαου Δονδονίλου δόθηκε αργότερα και όνομα δρόμου στην συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου.

Τα επόμενα χρόνια το κατάστημα φιλοξενεί τις τραπεζικές δραστηριότητες της Εμπορικής τράπεζας.

Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη την 16 Οκτωβρίου 2012, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank, ενώ την 28 Ιουνίου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση, δι’ απορροφήσεως της Εμπορικής Τράπεζας.

Από τότε που το κατάστημα έβαλε λουκέτο, ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να το μισθώσουν. Πρόκειται για χώρο 1.247 τετραγωνικών μέτρων σε τρία επίπεδα, ενώ το ενοίκιο ανέρχεται στις 9.500 ευρώ.

Δείτε εικόνες:

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!