ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιοι κανόνες διέπουν τα ατυχήματα σε διεθνή ύδατα

Στιγμιότυπο 2021 05 11 9.38.55 πμ
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τα διεθνή ύδατα έχουν κανόνες που διέπονται από τη θαλάσσια νομοθεσία, οι οποίοι θα καθορίσουν τον τρόπο προσέγγισης κάθε περιστατικού, το είδος της υπόθεσης αλλά και το πιθανό ποσό αποζημίωσης στις περιπτώσεις αστικών υποθέσεων. Αυτοί οι κανόνες θα αντικαταστήσουν τη διενέργεια τυπικών δικαστηρίων όταν το άτομο βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και πάνω από την απόσταση των είκοσι μιλίων από την ακτή ενός κράτους ή μιας χώρας. Οι κανόνες και οι νομοθεσίες του Ναυτικού Δικαίου είναι αρκετά σημαντικές για τους ανθρώπους που απασχολούνται στα διάφορα επαγγέλματα της ναυτιλίας ή σκέφτονται να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. 

KENT728X100 1

Σπουδαστές των διαφόρων ναυτιλιακών σπουδών επικεντρώνονται σε αυτού του είδους τα περιστατικά, τα οποία παρουσιάζουν μια αρκετά μεγάλη συχνότητα κατα τις διεθνείς οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες. Εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα e-learning στις Ναυτιλιακές Σπουδές του Πανεπιστημίου Πειραιά, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των σπουδαστών σχετικά με αυτούς τους απαραίτητους κανόνες που διέπουν το Ναυτικό Δίκαιο.

Ναυτικό Δίκαιο

Όταν κάποιος βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και δεν είναι αρκετά κοντά στην ακτή ενός κράτους, ισχύει το διεθνές Ναυτικό Δίκαιο. Αυτό ισχύει περισσότερο για διεθνείς τοποθεσίες όπου δεν υπάρχει έκταση γης σε απόσταση είκοσι μιλίων από το πλοίο ή το άτομο, αλλά η συγκεκριμένη δικαιοδοσία δεν είναι πάντοτε καθορισμένη ή απολύτως κατανοητή. 

Όταν κάποιος υπάρξει το θύμα ενός εγκλήματος στη θάλασσα, σε ένα κρουαζιερόπλοιο ή σε μια ξένη τοποθεσία, τότε αυτό το σύνολο των νόμων εφαρμόζεται στην εκάστοτε περίπτωση. Αυτό μπορεί να ρυθμίσει την υπόθεση τόσο για τις ποινικές όσο και για τις αστικές υποθέσεις με ένα ή περισσότερα άτομα που εμπλέκονται στη νομική υπόθεση. Φυσικά μιλάμε για ένα πολύ συγκεκριμένο νομικό κλάδο, όπου οι εξειδικευμένοι δικηγόροι Ναυτικού Δικαίου θα πρέπει να σας βοηθήσουν με τις απαραίτητες γνώσεις τους.

Εκτενής έρευνα του ατυχήματος και της κατάστασης

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο εάν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τη νομική διαδικασία που εφαρμόζεται σε μια κατάσταση. Για το Ναυτικό Δίκαιο, αυτό είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας, επειδή το άτομο δεν θα γνωρίζει πώς να προχωρήσει στους κανόνες και τις διαδικασίες που εμπλέκονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι οδηγίες συχνά προκαλούν σύγχυση και μερικές φορές είναι ξεπερασμένες με βάση τις τωρινές νομικές συνθήκες της κατάστασης. Ο δικηγόρος ίσως χρειαστεί να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση και να εξηγήσει τι θα συμβεί με βάση το συγκεκριμένο ζήτημα και τη νομική ανησυχία. Εάν η διαδικασία είναι ποινική ή αστική, υπάρχει μια διαφορετική διαδικασία που θα πρέπει να διενεργηθεί.

Διεθνής δικαιοδοσία

Σε γενικές γραμμές, εάν το άτομο που επηρεάζεται από ποινική ή αστική δράση έχει στην κατοχή του σημαία μιας συγκεκριμένης χώρας ενώ βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, αυτή είναι η χώρα που θα καθορίσει την εφαρμογή του σχετικού ναυτικού δικαίου. Ωστόσο, άλλες χώρες μπορούν επίσης να πλοηγηθούν στα νερά στα οποία βρίσκεται το άτομο και η δικαιοδοσία θα αλλάξει ανάλογα με το περιστατικό. 

Διαφορετικοί ρόλοι οργανισμών

Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που ενδέχεται να εμπλακούν στην υπόθεση ανάλογα με ορισμένες περιστάσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Έθνη, τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO) ή ακόμη και μια ξένη κυβέρνηση. Υπάρχουν ορισμένες συμβάσεις στα διεθνή ύδατα που μπορούν να επιλύσουν νομικές καταστάσεις με τη βοήθεια της ακτοφυλακής της πλησιέστερης τοποθεσίας. Αυτά τα μέρη και οι σχετικοί νόμοι γενικά διέπουν τυχόν ασφαλιστικές αξιώσεις, αστικές διαφορές και ποινικές ενέργειες. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον ρόλο κάθε οργανισμού και πώς αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει την εκάστοτε υπόθεση. Η διαφορά μεταξύ αστικών και ποινικών υποθέσεων είναι σημαντική και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση εάν αυτοί συγχέονται με τους ναυτικούς νόμους.

Πρόσθετα ζητήματα

Υπάρχουν προφανώς και άλλα ζητήματα που μπορούν να συμβούν στα διεθνή ύδατα, τα οποία περιλαμβάνουν τυποποιημένους κανονισμούς, ζητήματα εγγραφής, προβλήματα αδειοδότησης και επιθεώρησης, συμβατικές επιπλοκές και θέματα ασφάλισης. Ο ΔΟΝ γενικά θα επιβάλει τον ναυτικό νόμο και θα διασφαλίσει ότι τα πλοία ακολουθούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα ασφάλειας στην έκταση των διεθνών υδάτων. Άλλοι οργανισμοί μπορούν επίσης να γίνουν μέρος της διαδικασίας, εάν το άτομο είναι αρκετά κοντά σε μια χώρα με διαφορετικές πολιτικές που μπορούν να επηρεάσουν την υπόθεση. Εάν το ζήτημα είναι κανονιστικό ή διοικητικό, δεν μπορεί να προκύψει τυπική δικαστική υπόθεση. 

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!