ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία;

Στιγμιότυπο 2021 05 11 9.43.45 πμ
stergiou
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους θεραπείας, αλλά συχνά παρανοείται από τα άτομα που έχουν μια επιδερμική σχέση με τα θέματα ψυχικής υγείας. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ασυνείδητες δυνάμεις που μπορούν να παίξουν ρόλο στις τρέχουσες συμπεριφορές τους, στις σκέψεις αλλά και στα συναισθήματά τους. Αυτός ο τύπος θεραπείας βασίζεται στις θεωρίες του Sigmund Freud, ο οποίος ίδρυσε αυτή τη σχολή σκέψης που πλέον γνωρίζουμε ως ψυχανάλυση.

KENT728X100 1

Ο Φρόιντ περιέγραψε το ασυνείδητο ως μια δεξαμενή επιθυμιών, σκέψεων και αναμνήσεων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της  συνείδησής μας. Πίστευε ότι αυτές οι ασυνείδητες επιρροές θα μπορούσαν συχνά να οδηγήσουν σε ψυχολογική αγωνία και διαταραχές. Οι καλύτεροι ψυχαναλυτές στην Ελλάδα, εξασκούν αυτές τις εφαρμοσμένες τακτικές ψυχοθεραπείας με σκοπό να λύσουν τα εσωτερικά προβλήματα που απασχολούν αρκετούς ανθρώπους του σήμερα.

Η ψυχαναλυτική θεραπεία εξετάζει πώς το ασυνείδητο μυαλό επηρεάζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές των ατόμων. Η ψυχανάλυση περιλαμβάνει συχνά την εξέταση εμπειριών στην πρώιμη παιδική ηλικία προκειμένου να ανακαλυφθεί πώς αυτά τα γεγονότα μπορεί να έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου και στον τρόπο συμπεριφοράς του. 

Η Ιστορία της Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας

Ο Sigmund Freud άρχισε να αναπτύσσει τις θεραπευτικές του τεχνικές στα τέλη του 1800. Το 1885, άρχισε να μελετά και να συνεργάζεται με τον Jean-Martin Charcot στο Salpêtrière στο Παρίσι. Ο Charcot χρησιμοποίησε ύπνωση για τη θεραπεία γυναικών που έπασχαν από αυτό που τότε ήταν γνωστό ως υστερία. Τα συμπτώματα της ασθένειας περιελάμβαναν μερική παράλυση, δημιουργία ψευδαισθήσεων και νευρικότητα.

Ο Φρόιντ συνέχισε να ερευνά τον υπνωτισμό στη θεραπεία των ατόμων, αλλά η δουλειά και η φιλία του με τον συνάδελφό του Josef Breuer οδήγησαν στην ανάπτυξη της πιο διάσημης θεραπευτικής τεχνικής του. Η Breuer περιέγραψε τη μεταχείριση μιας νεαρής γυναίκας, γνωστής στο ιστορικό της υπόθεσης ως Anna O., της οποίας τα συμπτώματα υστερίας ανακουφίστηκαν μιλώντας για τις τραυματικές της εμπειρίες της παιδικής της ηλικίας.

Ο Freud και ο Breuer συνεργάστηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Μελέτες για την υστερία» και ο Freud συνέχισε να αναπτύσσει τη χρήση αυτής της «θεραπείας της ομιλίας». Αυτή η προσέγγιση του Φρόιντ  πρότεινε ότι η απλή και η ανοιχτή συζήτηση για τα εσωτερικά προβλήματα ενός ατόμου θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ψυχολογικής δυσφορίας του.

Πώς λειτουργεί η Ψυχαναλυτική Θεραπεία;

Οι ψυχαναλυτικοί θεραπευτές περνούν τον περισσότερο χρόνο των συνεδριών τους, ακούγοντας τους ασθενείς να μιλούν για τη ζωή τους, γι ‘αυτό αυτή η μέθοδος αναφέρεται συχνά ως η θεραπεία μέσω της ομιλίας. Ο πάροχος της θεραπείας θα αναζητήσει μοτίβα ή σημαντικά συμβάντα που μπορεί να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τρέχουσες δυσκολίες του ασθενή. Οι ψυχαναλυτές πιστεύουν ότι τα παιδικά βιώματα και τα ασυνείδητα συναισθήματα, οι σκέψεις και τα κίνητρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις ψυχικές ασθένειες και τις δυσκολίες προσαρμογής.

Η Ψυχαναλυτική Διαδικασία 

Τα άτομα που υποβάλλονται σε ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία συχνά συναντιούνται με τον θεραπευτή τους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μπορούν να παραμείνουν στη θεραπεία για αρκετές εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι σε θέση να αποκτήσουν γνώση και επίγνωση των ασυνείδητων δυνάμεων που συμβάλλουν στην τρέχουσα ψυχική τους κατάσταση.

Εντατική θεραπεία 

Οι ασθενείς μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσουν ότι η ψυχανάλυση μπορεί να είναι αρκετά έντονη και προσωπική. Περιλαμβάνει την αποκάλυψη αρκετών προσωπικών εμπειριών, όπως την αναφορά των παρελθοντικών σας εμπειριών, σχετικά με τις σχέσεις και τα συναισθήματα που συνεχίζουν να σας απασχολούν. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθήματα δυσφορίας καθώς διάφορες δυνάμεις του ασυνείδητου έρχονται στην επιφάνεια. Ενώ η διαδικασία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε γεγονότα ανησυχίας, μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε γνώση και να αντιμετωπίσετε συναισθήματα που είναι δύσκολο να διατυπωθούν με λόγια.

Πέραν φυσικά από την εφαρμογή των διαφόρων ψυχοθεραπευτικών μεθόδων, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη συνολική σας ψυχολογία βελτιώνοντας και τις καθημερινές σας συνήθειες, όπως η διατροφή σας. Καταναλώνοντας τις κατάλληλες τροφές με τα απαραίτητα συστατικά, χρησιμοποιώντας και εντάσσοντας στο πρόγραμμά σας τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος Fotopharmacy, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε αισθητά την καθημερινή σας ψυχολογία και ευεξία, βρίσκοντας την απαραίτητη ισορροπία στη ζωή σας.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!