ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του νέου τόμου Προφορικής Ιστορίας Βόλου

vivlio epi afisa 1068x795 1
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας (Ε.Π.Ι) διοργανώνει παρουσίαση του νέου συλλογικού τόμου «Προφορική Ιστορία και Αντι-Αρχεία: Φωνές, εικόνες και τόποι» (επιμέλεια: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Βασίλης Δαλκαβούκης και Ελένη Καλλιμοπούλου). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας ΖOOM, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση είναι: https://zoom.us/j/92981822998.

KENT728X100 1

Έναυσμα για την έκδοση του τόμου στάθηκε το Τρίτο Διεθνές Συνέδριο της Ε.Π.Ι. που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2016 στη Θεσσαλονίκη. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν να ξαναδούμε μέσα από μια φρέσκια ματιά τη συζήτηση για την «ιστορία από τα κάτω» -η οποία σημάδεψε την ανάπτυξη της προφορικής ιστορίας στη δεκαετία του 1970. Η αρχική αυτή θεωρητική πρόθεση μπολιάστηκε έπειτα με στοιχεία από τη χρονική συγκυρία του συνεδρίου, που συνδέεται τόσο με την οικονομική και κοινωνική κρίση που είχε ξεκινήσει το 2010, αλλά και με την προσφυγική κρίση του 2015-2016.

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 2013 με έδρα τον Βόλο. Στόχος της είναι η προώθηση της προφορικής ιστορίας και της βιογραφικής προσέγγισης στην κοινωνική έρευνα, σύμφωνα με τις διεθνώς αναγνωρισμένες προδιαγραφές σχετικά με τη συλλογή, την αρχειοθέτηση και διατήρηση των οπτικοακουστικών μαρτυριών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Ένωση Προφορικής Ιστορίας διοργανώνει επιστημονικές συναντήσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδίδει έντυπα και ηλεκτρονικά βιβλία, συμβάλλει στη δημιουργία τοπικών ομάδων προφορικής ιστορίας και ενημερώνει τους φίλους της προφορικής ιστορίας για σχετικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιώργος Αγγελόπουλος (Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο Χάρης Αθανασιάδης (Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής του Π.Μ.Σ. «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) και η Ιουλία Πεντάζου (Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Καβάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ε.Π.Ι. (www.epi.uth.gr) τη σελίδα της στο facebook ή γραφτείτε στη λίστα αλληλογραφίας της ([email protected]).

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!