Να ξαναγίνει υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές προβλέπει νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή

3061119


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021, 03:19

KEN 728X100

Τα μέλη της Βουλής της Χιλής τάχθηκαν χθες Τετάρτη υπέρ του να γίνει ξανά υποχρεωτική η συμμετοχή στις εκλογές, με την ακύρωση διατάγματος με το οποίο η ψήφος έγινε προαιρετική το 2012, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το νομοσχέδιο που ενέκριναν – μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία – προβλέπει την αναθεώρηση του άρθρου 15 του Συντάγματος, πιο συγκεκριμένα την αντικατάσταση του όρου «προαιρετική» με τον όρο «υποχρεωτική».

Υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 23 αποχές.

Η συμμετοχή στις εκλογές θα γίνει ξανά υποχρεωτική όταν το σχέδιο νόμου υπογραφτεί από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αφού επικυρωθεί κι από τα δύο σώματα της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η μεταβολή θα είναι εφαρμοστέα για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, εξαιρουμένων μόνο των πιο ηλικιωμένων (άνω των 75 ετών), ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, όσων χρειάζονται νομικό παραστάτη, καθώς και των αποδήμων.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής (43%) στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, που θα καταρτίσει νέο Σύνταγμα, καθώς και των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και των περιφερειαρχών.

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Χιλιανοί επιλέγουν να μην εκπληρώνουν το καθήκον τους ως πολίτες. Αφότου έγινε προαιρετική η συμμετοχή στις εκλογές το 2012, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαδικασία ήταν αυτό στο ιστορικό δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2020 για το εάν πρέπει να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα ή όχι (50,9%).


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021, 03:19

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!