ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεγάλη αύξηση των ατομικών πτωχεύσεων

3063842
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Αύξηση των ατομικών πτωχεύσεων κατά 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους στη Γερμανία. Οι χρεοκοπίες έφθασαν τις 31.821, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι για όλο το έτος θα ξεπεράσουν τις 100.000.

Σύμφωνα με την εταιρεία Crifbuergel, έπειτα από μία δεκαετία μειωμένου αριθμού πτωχεύσεων, αναμένεται ότι η κρίση του κορωνοϊού θα προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες ιδιωτών. Πέρυσι πτώχευσαν στη Γερμανία 56.324 άτομα. «Το 2021 θα πρέπει να αναμένουμε έναν αριθμό κοντά στις 110.000» δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel ο επικεφαλής της Crifbuergel Φρανκ Σλάιν.

Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση στο γεγονός ότι οι φορολογούμενοι δεν προχωρούσαν εντός του 2020 σε διαδικασία εκκαθάρισης, περιμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία τους επιτρέπει να αποδεσμευτούν από τα βάρη τους πολύ πιο εύκολα και πιο σύντομα από ό,τι παλαιότερα, σε τρία αντί για έξι χρόνια.

Η ρύθμιση ισχύει μάλιστα και αναδρομικά, για αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2020. «Δεδομένου ότι αυτή η αλλαγή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, πολλοί υποψήφιοι περίμεναν τη σχετική απόφαση του Κοινοβουλίου», η οποία ελήφθη τον Ιανουάριο, εξήγησε ο κ. Σλάιν, προσθέτοντας ότι το πραγματικό «κύμα» εκκαθαρίσεων θα ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του έτους και θα συνεχιστεί και στο 2022.

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ανέφερε, δεν απειλούν μόνο το εισόδημα των χαμηλόμισθων, αλλά είναι αισθητές και στα μεσαία εισοδήματα, λόγω της εφαρμογής του συστήματος του μειωμένου ωραρίου. «Μακροπρόθεσμα, το χαμηλό εισόδημα οδηγεί σε υπερχρέωση και αυξάνει τον κίνδυνο για ατομική χρεοκοπία» τόνισε.

Οι καταναλωτές στη Γερμανία χρωστούν κυρίως σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες μεταφορών, ασφαλιστικές εταιρίες, κρατικούς φορείς, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεφωνικές εταιρίες. Η μεγαλύτερη αύξηση οφειλετών σημειώθηκε στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία (86,67%), ενώ η πιο περιορισμένη στην Σαξονία-Άνχαλτ (0,3%).

Σε ό,τι αφορά τις ατομικές χρεοκοπίες, οι περισσότερες καταγράφονται στη Βρέμη με 76 περιπτώσεις ανά 100.000 και οι λιγότερες στη Βαυαρία με 26 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους.

KEN 1

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!