ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στ. Πέτσας σε Ζ. Μακρή και Στ. Περίσση «Έγκριση χρηματοδοτήσεων – ικανοποίηση αιτημάτων Δήμου Σκοπέλου»

IMG 768646dbecafd16900f83258f16464b5 V
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση, είχε προγραμματισμένη συνάντηση ενημέρωσης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, για τα ζητήματα που απασχολούν την Σκόπελο, την Δευτέρα  14 Ιουνίου 2021.

KEN

Στην συνάντηση, τέθηκαν από τον Δήμαρχο Σκοπέλου το σύνολο των θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ συζητήθηκε, ενδελεχώς, η πορεία υλοποίησής τους καθώς και οι ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι θετικά, όπως είναι: τα έργα, που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, οι έκτακτες επιχορηγήσεις λόγω COVID – 19 αλλά και της θεομηνίας «ΜΗΔΕΙΑ», που έπληξε το νησί την τελευταία διετία, η τακτοποίηση των  ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ και, τέλος, η διευθέτηση του ζητήματος της εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου από νησιωτικούς Δήμους καθώς και της τροποποίησης του άρθρου 2Α του Ν. 3852/2010 για την υπαγωγή του Δήμου Σκοπέλου στην κατηγορία «ΜΙΚΡΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ».

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό ότι τα συμβασιοποιημένα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ. €, που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, έχουν ομαλή πορεία και θα υλοποιηθούν, εγκαίρως. Για το διαδημοτικό έργο της μελέτης – κατασκευής προσθήκης 6 αιθουσών διδασκαλίας με βοηθητικούς χώρους και μετατροπή υπαρχουσών αιθουσών σε εργαστήρια και γραφεία καθηγητών στο Γυμνάσιο Σκοπέλου και για τη στέγαση του διαδημοτικού ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 3 εκ. €, ο κ. Πέτσας είπε ότι, οπωσδήποτε, θα χρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύντομα,  ενώ,  για τις δράσεις πέραν του πλαφόν του Δήμου, όπως η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και ελέγχου των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 2 εκ. €, καθώς και η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, προϋπολογισμού 1,5 εκ. €, ο Δήμαρχος απέσπασε θετική δέσμευση από τον Υπουργό για την εξέτασή τους. Όσον αφορά στο αίτημα του Δήμου Σκοπέλου για την κατασκευή του Σταδίου: «Επαμεινώνδας Πετραλιάς», συνολικού προϋπολογισμού 750.000€, το οποίο έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ο Υπουργός ανέφερε ότι, στην επόμενη φάση του προγράμματος θα ενταχθεί.

Για την ειδική χρηματοδότηση του Δήμου Σκοπέλου ύψους 190.000€ λόγω της θεομηνίας «Μήδεια» αλλά και των ζημιών, που επέφερε η υγειονομική κρίση, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, θα υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και, συνεπώς, η Σκόπελος θα είναι ανάμεσα στους Δήμους, που θα συμπεριληφθούν.

Όσον αφορά στην τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, ύψους 690.000€, για τις οποίες έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση στις 31-05-2021, ο κ. Πέτσας ζήτησε από τον κ. Περίσση να αποστείλει, αμέσως, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αποπληρωμής τους.

Για το ζήτημα των μικροσυγκοινωνιών, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του, όλο αυτό το διάστημα, συνεργάζονται, στενά, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και οι νομικοί σύμβουλοι τόσο του κ. Στ. Πέτσα όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Κεφαλογιάννη έχουν, ήδη, επεξεργασθεί ειδική διάταξη προκειμένου να εισαχθεί στο νέο σχέδιο νόμου, που θα φέρει, σύντομα, προς ψήφιση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την οποία, αφού ανέγνωσε ο Νομικός του Σύμβουλος κ. Λιαροκάπης, άφησε, απόλυτα, ικανοποιημένο τον Δήμαρχο. Για την υπαγωγή του Δήμου Σκοπέλου στην κατηγορία «ΜΙΚΡΟΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ» απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος  έτους και θα ικανοποιήσει, μεταξύ άλλων, και το αίτημα του Δήμου Σκοπέλου.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Στ. Πέτσα για την προθυμία του να απαντήσει στο σύνολο των αιτημάτων του Δημάρχου Σκοπέλου κ. Στ. Περίσση αλλά και για τις δεσμεύσεις του να τα εξετάσει θετικά δήλωσε, απολύτως, ικανοποιημένη για την αίσια έκβαση των θεμάτων, που έθεσε ο Δήμαρχος Σκοπέλου.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News
Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση

error: Content is protected !!