ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαδηλωτής παριστάνει τον Πούτιν και διαδηλώνει στη Γενεύη υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι

3071157

Μία ημέρα πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Βλάντιμιρ Πούτιν στη Γενεύη για την ιστορική συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ένας διαδηλωτής, παριστάνοντας τον Ρώσο πρόεδρο, εθεάθη χθες στην ελβετική πόλη να διαμαρτύρεται ζητώντας την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Φορώντας στρατιωτικό παντελόνι και γυμνός από τη μέση και πάνω -έτσι, δηλαδή, όπως έχει εμφανιστεί σε φωτογραφίες από τις διακοπές του ο αληθινός πρόεδρος- ο διαδηλωτής Αλεξάντερ Λιουμπούσκιν φορώντας μια μάσκα με την μορφή του Πούτιν καθόταν σε ένα παγκάκι μιας ηλιόλουστης πλατείας της Γενεύης προσποιούμενος ότι πίνει βότκα.

Ερωτηθείς αν αναμένει ένα καλό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών που αναμένεται να λάβει χώρα αργότερα σήμερα σε μια γειτονική επιβλητική έπαυλη του 18ου αιώνα με θέα στη λίμνη της Γενεύης, εκείνος απάντησε: «Μα φυσικά. Αν όχι, θα διακόψω τη ροή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».

Πάνω στο παγκάκι δίπλα του βρισκόταν ένα ψεύτικο πιστόλι και ένα μπουκάλι που δήθεν περιείχε τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, ο οποίος, σύμφωνα με Γερμανούς γιατρούς, χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι στη Σιβηρία.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι διέταξε τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα.

Κοντά του βρίσκονταν μερικές δεκάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι από ρωσική φυλακή, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» δίπλα σε ένα πόστερ με τον Ναβάλνι.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα θέσει στη συνάντηση το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρίσκονται τα πυρηνικά και οι επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό, αλλά δεν έχει διευκρινίσει αν περιλαμβάνεται και η υπόθεση Ναβάλνι.

Η Γενεύη φιλοξενεί το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και είναι κέντρο ακτιβισμού.

Η κόρη του Ναβάλνι παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό του πατέρα της ένα βραβείο «ηθικού θάρρους» σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Σύνοδο της Γενεύης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Δημοκρατία.

Μια διαδηλώτρια, η Μαρία Κνιάζεβα, εξέφρασε την ελπίδα ο Μπάιντεν να θέσει ευθέως στον Πούτιν την υπόθεση Ναβάλνι.

«Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να προηγούνται στρατηγικά ζητήματα, αλλά, αν ο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες δεν ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε ποιος θα το κάνει;» σχολίασε χαρακτηριστικά.

KEN 4

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!