«Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας»

3073893
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 14:38

Λίγο πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, διευκρινίζει ότι «μετά από αυτή την ψυχρή πράξη κρατικής αεροπειρατείας πρέπει σαφώς να αυξήσουμε την πίεση, αλλά δεν θέλουμε επίσης να τιμωρήσουμε τον λαό της Λευκορωσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ποτέ δεν προβάλαμε καμία αντίσταση, αυτή είναι μία πλήρως ψευδής είδηση. Ήταν τελείως σαφές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον Μάιο ότι υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις. Ήταν μια κανονική διαπραγματευτική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν και άλλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία και η Αυστρία είναι ίσως ένα από τα κράτη που επενδύουν περισσότερο στο διάλογο με την κοινωνία των πολιτών».

Η ειδησεογραφική πύλη “Politico” ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι σε σχετική συνάντηση εργασίας την Τετάρτη, η Αυστρία “είχε φρενάρει” όσον αφορά περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα και πως η Βιέννη ανησυχεί για την ισχυρή συμμετοχή των τραπεζών της στη Λευκορωσία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι κυρώσεις πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες» και «να πλήξουν εκείνους που θέλουμε να πλήξουμε, και όχι για παράδειγμα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή την κοινωνία των πολιτών», ενώ ο ίδιος παρέπεμψε στο γεγονός ότι εναντίον των κυρώσεων μπορεί να ασκηθεί αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε αυτές πρέπει να είναι στεγανές και αιτιολογημένες.

 

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 14:39

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!