Δήμος Σκιάθου: Απολογισμός της επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο νησί

DSC 0276

Επίσκεψη στη Σκιάθο, την πατρίδα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που πρότειναν και υλοποιούν δράσεις για να τιμήσουν τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

KEN 728X100

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής έγινε δεκτή από το Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του νησιού στο Μπούρτζι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μαρκή, των Βουλευτών Χρήστου Μπουκώρου και Αθανάσιου Λιούπη, καθώς και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αθανασίου Μόρα. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η πρώην Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.

«Η εικόνα που βλέπουμε σήμερα στη Σκιάθο, όπου ο Δήμαρχος, η Υφυπουργός, βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, τοπικοί σύλλογοι και ενώσεις που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους, όλοι μαζί συζητούν και συνεργάζονται, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Είναι η ουσία αυτού που θέλουμε να αφήσουμε στον τόπο, την επόμενη μέρα μετά την επέτειο» ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μείνουν πράγματα που θα αλλάξουν τη ζωή και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, αλλά θέλουμε και να αναδείξουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες που έγιναν, με αφορμή την επέτειο, μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο θεσμικών και ιδιωτικών φορέων, ως μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο. Η δουλειά που έκανε η βάση της κοινωνίας, μας τιμά όλους».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για την εξαιρετική συνεργασία, μέσα από την οποία προέκυψε ένα έργο που αφορά τις οικοτουριστικές διαδρομές του Δήμου Σκιάθου και τη σύνδεσή τους με το έργο του Παπαδιαμάντη, καθώς η διαδρομή «τρέχει» μέσα από τα διηγήματά του, σε μια προσπάθεια λογοτεχνικής τοπογραφίας» σημείωσε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Σκιάθου και συμπλήρωσε: «Μέσα από αυτή την εμβληματική μορφή των γραμμάτων, θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας από τον εορτασμό των 200 χρόνων. Αυτός είναι άλλωστε και ο μεγαλύτερός μας στόχος. Πέρα από την τιμή που θα αποδώσουμε στους προγόνους μας, να δείξουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε με μια αναπτυξιακή τροχιά, και έχοντας πάντοτε σημείο αναφοράς τις προσωπικότητες που μας έχουν κάνει περήφανους».

Στα «μονοπάτια του Παπαδιαμάντη»

Ο Δήμος Σκιάθου γιορτάζει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση μέσα από μια δράση που τιμά μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και, την ίδια στιγμή, ανοίγει και ένα «παράθυρο στο μέλλον», μια αναπτυξιακή προοπτική. Πρόκειται για τη δράση «Οικοτουριστικές διαδρομές Νήσου Σκιάθου», η οποία αναδεικνύει τις περιβαλλοντικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του νησιού, που γεννήθηκε και έζησε ο Παπαδιαμάντης, όπως αυτές περιγράφονται στα λογοτεχνικά κείμενά του. Στόχος είναι η ενίσχυση του περιηγητικού, περιπατητικού και φυσιολατρικού τουρισμού, καθώς μέσα από τη δράση θα αξιοποιηθούν πολιτιστικά και ιστορικά τοπόσημα ως βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας στο νησί.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την Οικία – Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα παλιό αρχοντικό του 1860 γεμάτο από προσωπικά του αντικείμενα που χάρισαν οι απόγονοί του. Πρόκειται για το σπίτι όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του και πέθανε ο μεγάλος λογοτέχνης που καθόρισε με την ιδιοτυπία της γλώσσας και της θεματολογίας του τα ελληνικά γράμματα.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!