ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο hot spot του Μόζα το ΚΚΕ του Βόλου: «Απαράδεκτη εργαλειοποίηση του προσφυγικού τα γεωπολιτικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων»

volos 01

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τους Πρόσφυγες, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, με τους Αποστόλη Ριζόπουλο και Μαριετάκη Δημήτρη και του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ της ΚΝΕ  με τους Νόκα Δημήτρη και Κυριακίδη Βασίλη, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη δομή προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων ΜΟΖΑ στον Βόλο.

KEN 728X100

Έγινε συζήτηση με την διοικήτρια της δομής όπως και με πρόσφυγες για τα προβλήματα και τις συνθήκες διαβίωσης, το ύψος του επιδόματος διαβίωσης, τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Επίσης συζητήθηκαν τα θέματα για τον προγραμματισμό παροχής ασύλου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

Στη δομή διαμένουν περίπου 130 πρόσφυγες το 1/3 των οποίων είναι μικρά παιδιά, κυρίως προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες θέλουν να φύγουν σε άλλες χώρες, αλλά έχουν εγκλωβιστεί εδώ,  εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών.

Οι εκπρόσωποι της ΤΕ εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες και τους ενημέρωσαν με ανακοινώσεις σε διάφορες γλώσσες για τις θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με το «προσφυγικό».  Στις συζητήσεις που είχαν μαζί τους αναφέρθηκαν στη διαιώνιση του ξεριζωμού και της προσφυγιάς και στην  ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, κόντρα στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, με τραγικό αποτέλεσμα να ξεριζώνουν ολόκληρους λαούς, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να προωθηθούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. 

Επισήμαναν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί προωθεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, συνεχίζοντας το “έργο” των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ότι υπερθεματίζει για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, που εμπεριέχει νέες αντιδραστικές διατάξεις για ένταση της καταστολής και των απελάσεων, προβλέπει ενίσχυση του ρόλου της Frontex, που οδηγεί και σε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αυστηροποιεί τις διαδικασίες ασύλου, καταπατά δικαιώματα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης η ανακοίνωση λειτουργίας “κέντρων ένταξης” σηματοδοτεί νέο εγκλωβισμό, ακόμα και αναγνωρισμένων προσφύγων, με στόχο τη ρύθμιση της “στρόφιγγας” των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου σε φθηνό εργατικό δυναμικό. 

Το ΚΚΕ καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές και τις υπηρεσίες, όλο το λαό, να παλέψουν ενωμένοι για:

  • Κατάργηση των προβλέψεων για διαδικασίες ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας. Να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά, να μη δημιουργηθεί καμία δομή πολύμηνου εγκλωβισμού σε Αιγαίο και Έβρο, να κλείσουν τα κέντρα κράτησης ενόψει απέλασης. Εξασφάλιση της ασφαλούς διαβίωσης των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.
  • Να μην ζει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος. Ανάπτυξη κρατικών υπηρεσιών για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, επίσπευση των διαδικασιών οικογενειακών επανενώσεων, δημιουργία επαρκών κρατικών δομών φιλοξενίας.
  • Γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων.
  • Ουσιαστική προστασία των αναγνωρισμένων προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Να στηριχτεί από το κράτος, όχι τις ΜΚΟ, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με εξασφάλιση κατοικίας, εργασίας, προστασίας της υγείας, πρόσβασης στην εκπαίδευση.
  • Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές και υπηρεσίες, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες.

Οι εκπρόσωποι της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ τόνισαν στους πρόσφυγες ότι ο αγώνας Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργαζομένων, είναι κοινός. Ότι το δυνάμωμα της εργατικής – λαϊκής αλληλεγγύης, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορούν να απομονώσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, στο δρόμο της ανατροπής του σάπιου καπιταλισμού, που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Επίσης ενημέρωσαν τους υπευθύνους της δομής ότι η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ είναι στη διάθεσή τους για όποια συνδρομή στη ανάδειξη για τη λύση προβλημάτων, καθώς επίσης και για την οργάνωση πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

error: Content is protected !!