Βαρουφάκης από Λάρισα: Το 5ο Μνημόνιο «ξημερώνει» από την ερχόμενη Πέμπτη, με διπλασιασμό λιτότητας

varoufakis mylos pappa
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Τη δημιουργία μιας νέας Αγροτικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα πάρει τις γαίες πίσω από την Πειραιώς, με θυγατρική μια νέα, ουσιαστικά, Αγροτική Τράπεζα που θα έχει ως κεφαλαιακή βάση όλη τη δημόσια περιουσία του Υπερταμείου, προτείνει, μεταξύ άλλων, το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με τον Γραμματέα του κόμματος, Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη Λάρισα όπου και βρέθηκε αργά χθες το απόγευμα, ο κ.Βαρουφάκης μίλησε για «Σκύλλα» (Τράπεζα Πειραιώς) και «Χάρυβδη» (μεσάζοντες) από τις οποίες θα πρέπει να απαλλαγεί η ελληνική αγροτική παραγωγή, προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί και να διασφαλιστούν τα εισοδήματα και οι συντάξεις των Ελλήνων αγροτών. Οι αναπτυξιακοί αυτοί οργανισμοί θα πραγματοποιούν επενδύσεις, αλλά μόνον «αμυντικές, παραγωγικές επενδύσεις» των κεφαλαίων τους και όχι να κερδοσκοπούν.

Παράλληλα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως το ευρωπαϊκό Green Deal έχει ουσιαστικά τελειώσει και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την «πράσινη» ανάπτυξη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστήριξε πως αντί η πολιτεία να φτιάχνει φ/β σε στέγες και ταράτσες πολυκατοικιών και ανεμογεννήτριες στη μέση του πελάγους, επιδοτεί τη δημιουργία φ/β εκεί που δεν πρέπει -δηλαδή, σε καλλιεργήσιμες γαίες και στις κορυφές των βουνών.

Όσο για το voucher των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό των νέων, ο κ.Βαρουφάκης σημείωσε, σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος, ότι η «κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για να αυτο-εξευτελίζεται, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», υποστηρίζοντας πως δεν αρμόζει αυτή η στάση και το ύφος στον πρωθυπουργό αυτής της χώρας.

Για τη «μαύρη επέτειο» του «λουκέτου» στις τράπεζες, τον Ιούνιο του 2015, υπογράμμισε ότι η τότε κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει το δίλημμα ή καταφεύγουμε σε νέο δανεισμό (μνημόνιο) ή πάμε σε σύγκρουση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του onlarissa.gr, για την άρνηση της Γερμανίας να υιοθετήσει αλλαγές στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αναφορικά με το ύψος του χρέους των κρατών-μελών ως προς το ΑΕΠ (το όριο 60%) και το τι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία, ο κ.Βαρουφάκης είπε πως αυτό σημαίνει ότι το 5ο Μνημόνιο έρχεται άμεσα.

«Είχαμε πει από τον Μάρτιο του 2020 ότι το ευρω-ομόλογο ήταν η μοναδική ελπίδα να μην έχουμε 5ο Μνημόνιο. Ευρω-ομόλογο σημαίνει μεταφορά του νέου χρέους που δημιουργείται -στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και τη Γερμανία-  από τους ώμους του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, στους ώμους της ΕΕ. Θα σήμαινε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί «ώμοι» στηρίζουν το νέο χρέος.

Η Μέρκελ είπε “όχι” για ακόμη μία φορά, όπως και το 2009 και το 2010. Ο κ.Μητσοτάκης, που λοιδορούσε εμένα το 2009 όταν μιλούσα για το ευρωομόλογο, το αγκάλιασε τον Μάρτιο του 2020 -η κ.Μέρκελ τους είπε και πάλι “όχι” και τους πέταξε ένα «ξεροκόμματο» που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μακροοικονομικά ασήμαντο. Το έχουμε για να μην έχουμε το ευρωομόλογο. Για την «Μητσοτάκης» Α.Ε είναι πάρα πολύ, αλλά μακροοικονομικά είναι ασήμαντο. Ιδίως όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομκών δηλώνει ότι δεν θα αλλάξουν τον “κόφτη” του χρέους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ισοσκελίσουν τον δικό τους προϋπολογισμό του χρόνου.

Με το που θα ισοσκελίσουν τον δικό τους προϋπολογισμό, υπάρχει περίπτωση η γερμανική Βουλή να επιτρέψει στους Ιταλούς -αφήστε εμάς- ή στους Γάλλους να έχουν έλλειμμα -6%; Ποτέ.

Αυτό σημαίνει άρνηση αλλαγής των συνθηκών του Μάαστριχτ, αλλά και του δικού μας 4ου Μνημονίου του κ.Τσίπρα του Αυγούστου 2018, με πλεόνασμα 2,2%. Θα έρθει όμως την Πέμπτη το Μεσοπρόθεσμο, που θα πάει το πλεόνασμα στο 3,7% -κι αυτό, ουσιαστικά είναι 5ο Μνημόνιο.

Σημαίνει διπλασιασμό της λιτότητας από την επόμενη Πέμπτη.

Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχασε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να προχωρήσει στην πολιτική ένωση, στον μακροοικονομικό εξορθολογισμό και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης.

Μ.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!