ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Γουργουλιάνης: “Οδεύουμε σε έξαρση της πανδημίας – Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό…”

gourgoulianis
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Την πεποίθηση ότι το τείχος ανοσίας χτίζεται με βασικό όπλο το εμβόλιο διατυπώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» στο προσκήνιο και την ανησυχία να κυριαρχεί, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας επισημαίνει ότι πρέπει να «θωρακιστούν» οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με έμφαση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Σαφής και κατηγορηματικός, ο διακεκριμένος Βολιώτης επιστήμονας υπογραμμίζει ότι το πιο ισχυρό «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το εμβόλιο, προτρέποντας τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

«Καμπανάκι» για τον πληθυσμό τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα», που εντοπίστηκαν και στη Μαγνησία;

Είναι αναμενόμενο να μεταδοθεί παντού η νέα μετάλλαξη. Σε λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μόνο μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε από την Αγγλία, τον τελευταίο ενάμιση μήνα καταγράφονται διαρκώς κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» και υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι. Το ζήτημα που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους πάνω από 60 ετών.

Η νέα μετάλλαξη κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό και επιθετικό;

Σίγουρα πολύ περισσότερο μεταδοτικό, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρος. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, γιατί τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής προέρχονται από χώρες, που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Δεν μπορούμε να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα αυτή τη στιγμή. Αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε, ωστόσο, είναι ότι προστατεύουν τα εμβόλια και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχουν δύο άκρα. Στη Ρωσία, όπου υπάρχουν πολλοί θάνατοι, οι ανεμβολίαστοι είναι 80%. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Αγγλία, όπου είναι εμβολιασμένοι, έχουν κρούσματα, αλλά όχι θανάτους.

Ελλοχεύει, άραγε, ο κίνδυνος τρίτου lockdown λόγω της νέας μετάλλαξης;

Η απάντηση είναι όχι, γιατί αν επιμείνουμε στους εμβολιασμούς και εμβολιαστεί ο πληθυσμός, δεν είναι δυνατόν να κλείσει η οικονομία, γιατί κάποιοι επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι. Αν είναι προστατευμένοι οι άνθρωποι που είναι πάνω από 60 χρόνων, δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα. Εκείνο που με ανησυχεί, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι πάνω από 60 ετών.

Δεν βλέπω πιθανό να ακολουθήσει νέο lockdown, διότι, όπως προανέφερα, η νέα έξαρση δεν θα αφορά σε όλο τον κόσμο. Θα αφορά στην Ελλάδα του 30%, που είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και ανεμβολίαστοι. Ατομα πάνω από 60 χρόνων, που είναι ανεμβολίαστοι. Γιατί πρέπει να κλείσει η ζωή για κάποιους σκληροπυρηνικούς, που αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν; Δεν το θεωρώ πιθανό αυτό. Είναι παράλογο να κλείσει, ξανά, η οικονομία για μερικούς σκληροπυρηνικούς, που για διάφορους λόγους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Δεν μπορεί να κλείσει η ζωή.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ωστόσο, ότι οδεύουμε σε τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού;

Οδεύουμε σε μια έξαρση, δεν μπορώ να το πω τέταρτο κύμα. Οδεύουμε σε μια έξαρση της νόσου, που θα αφορά στους ανεμβολίαστους και μάλιστα στους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρόνων. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι σε αρκετές χώρες όπως η Αγγλία, το Ισραήλ, και η Πορτογαλία, εδώ και ενάμιση μήνα, παρατηρείται μια αύξηση των μολύνσεων, η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της νοσηλείας. Παρατηρείται μια μεγάλη μετάδοση, που μάλλον οφείλεται στις μεταλλάξεις, που έκαναν τον ιό περισσότερο μεταδοτικό.

Εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα κύμα αυξημένων μολύνσεων από το επόμενο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα, επειδή είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς των ανθρώπων που είναι ευάλωτοι, όσοι είναι 60 και πάνω και έχουν και προβλήματα υγείας, υπάρχει ανησυχία, ότι μπορεί να συνοδευτεί και με νοσηλεία.

Ποια είναι η εικόνα στην Πνευμονολογική Κλινική αυτή τη στιγμή;

Εχουμε μονοψήφιο αριθμό ασθενών, κάτω από δέκα ασθενείς, και πολλές προσελεύσεις στα επείγοντα του Νοσοκομείου, νέων ανθρώπων, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν ήπια νόσο.

Η μετάλλαξη «Δέλτα», για την οποία τόσος λόγος γίνεται, θα αλλάξει τα δεδομένα, που μέχρι τώρα γνωρίζουμε;

Η μετάλλαξη «Δέλτα» κατέστησε τον ιό περισσότερο μεταδοτικό, αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν τον έκανε περισσότερο θανατηφόρο, με εφόδιο, πάντα, το εμβόλιο. Οι ιοί δεν θέλουν να πεθάνουν, θέλουν να ζήσουν και επιβιώνουν όταν βρουν πολυσύχναστες περιοχές και εκεί μεταλλάσσονται. Ακολουθεί μια πορεία με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και λιγότερους θανάτους. Αυτό μπορεί να είναι, σιγά – σιγά, και το τέλος της πανδημίας. Το τέλος της πανδημίας θα γίνει κάπως έτσι. Ο ιός θα είναι μεταξύ μας, ήπιος και θα τελειώσει το πρόβλημα.

Διχάζει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Είναι επιβεβλημένη τελικά;

Τη μάσκα μπορούμε να μην τη φορούμε σε εξωτερικούς χώρους, όταν είμαστε μόνοι μας και τρέχουμε ή αθλούμαστε, αλλά όταν πάμε σε μια συναυλία, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, που ένας είναι πάνω στον άλλον, υπάρχει κίνδυνος να κραυγάσουμε και να αγκαλιαστούμε, πρέπει να φοράμε μάσκα.

Ποια είναι τα πιο δυνατά όπλα στη φαρέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας;

Το βασικό είναι να μην αφήνουμε περιθώρια στον ιό να βρίσκει έδαφος, να μολύνει ανθρώπους και να αναπαράγεται. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν κολλήσουν πάρα πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι, πάνω από 60 χρόνων, κάποιοι από αυτούς θα την περάσουν βαριά. Αρα, λοιπόν, τα ζητούμενα είναι οι εμβολιασμοί, σίγουρα, στις ευάλωτες ηλικίες και προσμονή για καλές μεταλλάξεις.

Το εμβόλιο «χτίζει» το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, είναι αποτελεσματικό ή απαιτείται και τρίτη δόση;

Δεν είναι σίγουρο ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται συνεχόμενα. Εάν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημικός και ήπιος, γιατί να εμβολιαζόμαστε με τρίτη δόση; Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα πώς θα διαμορφωθούν.

Το 30% των πολιτών πάνω από 60 χρόνων είναι ανεμβολίαστο και σε αυτούς πρέπει να στοχεύσουμε. Το σύστημα υγείας θα ταλαιπωρηθεί από τους ανεμβολίαστους πάνω από 60 χρόνων. Οχι από τις νεότερες ηλικίες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι, τελικά, το εμβόλιο απέναντι στον ιό;

Δεν έχουμε εμβολιασμένο, ο οποίος να νοσηλεύεται. Αρα, λοιπόν, πρακτικά όλοι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι. Εκείνο που θέλω να πω, όμως, είναι ότι για τις νέες μεταλλάξεις, που ακόμη δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα και δεν έχουν μελετηθεί, τα δεδομένα που έχουμε από άλλες χώρες δείχνουν ότι το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 93%. Είναι πολύ υψηλό το ποσοστό. Αρα οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στη διάρκεια των διακοπών μας;

Θα έλεγα, όταν ταξιδεύουμε με το καράβι, στο κατάστρωμα, οι επιβάτες είναι χωρίς μάσκες. Στους εσωτερικούς χώρους, που είναι πολλοί συγκεντρωμένοι, καλό είναι να φοράμε τη μάσκα. Να προσπαθήσουμε να είμαστε εμβολιασμένοι όταν θα πάμε διακοπές και το κυριότερο δεν χρειάζεται πανικός.

Ο ήλιος είναι θαυματουργός, το θαλασσινό αεράκι το ίδιο. Δεν χρειάζεται, κατά συνέπεια, μάσκα στην πλαζ. Αλλά στο ξενοδοχείο, αν καθόμαστε πολλές ώρες στον εσωτερικό χώρο και υπάρχει πολύς κόσμος, καλό είναι να φοράμε τη μάσκα.

Η εξάλειψη της πανδημίας είναι εφικτή ή θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό;

Ο ιός θα μείνει μαζί μας, σε ηπιότερη μορφή. Το ξέρουμε αυτό και από το παρελθόν. Η πανδημική γρίπη του 2009, τα επόμενα χρόνια έγινε ήπια και ενδημική. Αυτό πάει να γίνει και τώρα. Αυτό παρατηρούμε, ότι έχουμε μια ήπια νόσο. Θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, αλλά σε πιο ήπια μορφή του. Οι πανδημίες τελειώνουν όταν ο ιός γίνεται ενδημικός και ήπιος. Αυτή είναι η πορεία. Οταν δεν έχουμε βαριά νόσηση, θα τη βγάλουμε τη μάσκα.

Κλείνοντας, ποια συμβουλή θέλετε να απευθύνετε ως ειδικός;

Οι άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, να σπεύσουν να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα όσοι είναι πάνω από 60 ετών. Σε αυτούς αφορά η μετάλλαξη που έρχεται και επίσης πρέπει το κράτος να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Από τη στιγμή που θα έχουμε πολλούς αρρώστους με ήπια νόσο, αυτοί χρειάζονται έναν γιατρό στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που να απαντά στα ερωτήματά τους, να ξέρει την οικογένεια, να τους δίνει οδηγίες για τον εμβολιασμό. Το κράτος πρέπει να στηρίξει ακόμη περισσότερο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πηγή: taxydromos.gr (Γλ. Υδραίου)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!