Εμβολιάζονται τελικά οι νεαροί Λαρισαίοι; 4 φοιτητές μιλούν στο onlarissa.gr

218449403 255113919340154 2137877093969207523 n fitites emvolio 900x675
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Το βάρος της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών έχει πέσει στους εμβολιασμούς, αυτούς που έγιναν και κυρίως αυτούς που δεν έγιναν με την εμβολιαστική καμπάνια να δυναμώνει ταυτόχρονα με το κίνημα των αντιεμβολιαστών.

Τα πυρά διασταυρώνονται και δείχνουν για ακόμη μια φορά τους νέους, δεδομένων και των πρόσφατων κινήτρων με το voucher των 150 ευρώ που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε σε όλους όσοι από 18 έως 25 ετών εμβολιαστούν, ενώ η επόμενη ηλικιακή ομάδα που πρόκειται να μας απασχολήσει είναι αυτή των 15 και άνω καθώς μόλις έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα.

Πως βλέπουν το όλο θέμα του εμβολιασμού οι Λαρισαίοι που μόλις έχουν κλείσει τα 18, αυτά τα παιδιά που είτε μόλις έδωσαν πανελλήνιες ή διένυσαν το πρώτο τους πανεπιστημιακό έτος εν μέσω πανδημίας, lockdown και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;

Το onlarissa.gr συνομίλησε με τέσσερις νεαρούς Λαρισαίους για το θέμα των εμβολίων προσπαθώντας να αναδείξει τη δική τους οπτική, την απόφαση που έχουν πάρει είτε υπέρ είτε κατά, για ποιους λόγους και για το πως έχουν αντιδράσει οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους.

Συνέντευξη στην Εύη Μποτσαροπούλου

Είναι όλοι τους φίλοι από μικροί και παλιοί συμμαθητές. Κανείς τους δεν πρόλαβε να μπει σε ακροατήριο, να γνωρίσει συμφοιτητές και να ζήσει τη φοιτητική ζωή όπως εμείς. Αλλά είναι χαρούμενοι, αισιόδοξοι, προβληματισμένοι αλλά αισιόδοξοι, και όλοι τους επέλεξαν να εμβολιαστούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Σε αυτό όμως που όλοι συμφωνούν είναι ότι πλέον το θέμα του εμβολιασμού μπορεί να καθορίσει τις παρέες. «Κανένας φίλος μας δεν πήγε στη διαδήλωση της προηγούμενη Τετάρτης των αντιεμβολιαστών στην Κεντρική Πλατεία. Και αν πήγε δεν θα είναι πια φίλος μας, δεν μπορείς να κάνεις παρέα με κάποιον που έχει τόσο μεγάλη διαφορά στην κοινωνική αντίληψη και στον τρόπο σκέψης» λένε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι άλλο να φοβάται κάποιος και έχει τους ενδοιασμούς του και άλλο και έχει τέτοια πόλωση. Οι περισσότεροι φίλοι τους έχουν ήδη εμβολιαστεί, αλλά το θέμα προκύπτει συχνά στις συζητήσεις τους.

Κωνσταντίνος Σταυροθεόδωρος, φοιτητής Ιατρικής Λάρισας

«Έχω κάνει και τις δύο δόσεις Pfizer. Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή μου ομάδα δήλωσα κατευθείαν. Η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούσα να εμβολιαστώ γιατί θεωρώ πως είναι το βήμα προς την ελευθερία μου.

Έχω τελειώσει το πρώτο έτος της Ιατρικής Σχολής στη Λάρισα και στο αμφιθέατρο πήγα μόνο την πρώτη εβδομάδα που άνοιξαν τα Πανεπιστήμια. Ποτέ ξανά δεν πήγα στη σχολή, όλα τα μαθήματα και εξετάσεις έγιναν διαδικτυακά. Για τα μαθήματα της επόμενης χρονιάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν μόνο εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα χρειάζονται self tests κάθε εβδομάδα. Οι γονείς προβληματίστηκαν σχετικά με το αν θα έπρεπε να το κάνω ή όχι αλλά η απόφασή μου ήταν ξεκάθαρη.

Νομίζω πως στην ηλικία μας δεν υπάρχουν άτομα που να πιστεύουν με το εμβόλιο μας βάζουν τσιπάκια και όλα τα σχετικά. Αν και υπάρχει ένας γνωστός μου που ακόμη πιστεύει ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός… αλλά πιστεύω πως οι περισσότεροι είναι λογικοί, το ελπίζω τουλάχιστον…».

Ο Κωνσταντίνος για τα 150 ευρώ που δίνει η Κυβέρνηση σχολίασε ότι το βλέπει σαν παρότρυνση και όχι ως δωροδοκία. «Στην πραγματικότητα δεν στηρίζουν εμάς, αλλά τους γονείς μας με αυτό το ποσό».

Ντίνος Σαλαμάδας, φοιτητής Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας

Και εγώ έχω κάνει την πρώτη δόση Pfizer και περιμένω να κάνω και τη δεύτερη. Δήλωσα όταν άνοιξε η πλατφόρμα αλλά έπρεπε να διαλέξω ημερομηνία που να βολεύει καθώς παράλληλα δουλεύω σε εμπορικό κατάστημα ένδυσης. Ήταν μια πολύ δύσκολη δουλειά, στην οποία έπρεπε να συνδυάσω το πανεπιστήμιο, εξ αποστάσεως εννοείται, το lockdown και τη δουλειά.

Το αποφάσισα γιατί ήθελα να ξεμπερδεύω με την εκκρεμότητά του εμβολιασμού. Άλλωστε, οι εμβολιασμένοι έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και επιλογές και επέλεξα να εμβολιαστώ για να έχω και γω πρόσβαση. Μου το έθεσαν ως θέμα και από τη δουλειά, αλλά είχα ήδη πάρει την απόφασή μου, οπότε δεν υπήρξε αντικείμενο συζήτησης.

Στην οικογένεια μου έχουν εμβολιαστεί όλοι, αλλά η μητέρα μου ανήκει σε ευπαθή ομάδα, οπότε για μένα ήταν πολύ σημαντικό να εμβολιαστώ και ως προστασία για εκείνη.

Ο Ντίνος λέει ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει τα 150 ευρώ… «Θεωρώ ότι κάνουν για να ενισχύσουν τον τοπικό τουρισμό».

Αχιλλέας Ζαφειρούλης, φοιτητής Λογιστικής Χρηματοοικονομικής Θεσσαλονίκης

«Είμαι πρωτοετής στη Σχολή και τη χρονιά μου την πέρασα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Αρχικά ήμουν δύο μήνες Θεσσαλονίκη και μετά το lockdown γύρισα και το πέρασα στη Λάρισα· επέστρεψα ξανά στο φοιτητικό μου σπίτι τέλη Μαρτίου, αλλά δεν είχα ποτέ καμία επαφή με Σχολή. Εμείς δεν πήγαμε ούτε μία φορά, όλα τα μαθήματα και οι εξεταστικές έγιναν διαδικτυακά. Δεν έχω μπει ακόμη σε αμφιθέατρο. Ήμουν από τους λίγους που ως πρωτοετής φοιτητής ήμουν κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πάλι δεν γνώρισα κανένα συμφοιτητή μου. Εκτιμώ ότι ήταν μόνο το 30% του φοιτητόκοσμου εκεί, οι υπόλοιποι παραμείναν στα σπίτια τους.

Έχω κάνει και τις δυο δόσεις Pfizer. Ήθελα να εμβολιαστώ και νωρίτερα με Jonson & Johnson, αλλά οι γονείς προτιμούσαν το Pfizer. Οι δικοί μου είναι ήδη εμβολιασμένοι, εγώ το έκανα για μένα και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Οι αντιεμβολιαστές είναι πιστεύω δύο κατηγορίες, αυτοί που το θεωρούν φασισμό να προσπαθεί το κράτος να το επιβάλει και αυτοί που λένε ότι θα το κάνουν ίσως αργότερα».

«Εγώ δεν είδα κανένα να πάει να κάνει το εμβόλιο για τα 150 ευρώ» σχολιάζει ο Αχιλλέας επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που δεν έκανες ως Κυβέρνηση τίποτα εγκαίρως για τους εμβολιασμούς και τώρα κάνεις αυτή την κίνηση «τι περιμένεις ακριβώς να συμβεί;».

Αστέρης Γεροκώστας, απόφοιτος Λυκείου

Μόλις έδωσα Πανελλήνιες στη θετική κατεύθυνση και όπως φαίνεται περνάω στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης. Από Σεπτέμβριο όπως και να είναι τα πράγματα θα εγκατασταθώ στη Θεσσαλονίκη, είναι ήδη εκεί η αδερφή μου φοιτήτρια και θα πάω και γω.

Έχω κάνει ήδη το μονοδοσικό εμβόλιο της Jonson & Johnson. Το έκανα μόλις τελείωσα τις Πανελλήνιες για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Παρακολουθώ εδώ και καιρό την ευρωπαϊκή γραμμή και έχω αντιληφθεί ότι το εμβόλιο έχει προνόμια, κυρίως όσον αφορά σε ταξίδια και θέλω να έχω και εγώ αυτά τα προνόμια. Οι γονείς μου δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το αν θα εμβολιαστώ, δεν με πίεσαν καθόλου και ήδη όλοι τους είναι εμβολιασμένοι.

Ο Αστέρης διαφωνεί εντελώς με την πολιτική στρατηγική των 150 ευρώ. Δεν γίνεται για ουσιαστικούς λόγους λέει χαρακτηριστικά, «όποιος επιλέγει να εμβολιαστεί με αυτό το κίνητρο δεν το κάνει γιατί το έχει αποφασίσει συνειδητά».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!