Εκδήλωση αφιέρωμα για τον γιατρό Γιώργο Καραμάνη στη Δράκεια Πηλίου

slider image
stergiou 1
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Εκδήλωση αφιέρωμα στον σπουδαίο γιατρό Γιώργο Καραμάνη, τον ιδρυτή του σανατορίου “Ζωοδόχος Πηγή” θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου στη γενέτειρά του, Δράκεια Πηλίου.

KENT 2

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τον Καραμάνειο Δρόμο Υγείας (3χλμ), ο οποίος θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με εκκίνηση από την είσοδο του χωριού και τερματισμό την κάτω πλατεία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοικτή ομιλία-συζήτηση, με θέμα “Φυματίωση τότε, κορονοϊός σήμερα, ομοιότητες και διαφορές”.
Θα μιλήσουν οι:
Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας
Αννίτα Πρασσά, Ιστορικός-Προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας
Αγγελική Θάνου, Συγγραφέας

Το πρώτο ορεινό σανατόριο για φυματικούς στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο πρεβαντόριο (ίδρυμα προληπτικής θεραπείας για παιδιά) ιδρύθηκαν και τα δυο στο Πήλιο.

Εμπνευστής και δημιουργός του σανατορίου ήταν ο γιατρός Γεώργιος Καραμάνης (1873-1964) που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράκεια και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Πριν την ίδρυση του σανατορίου, ο Καραμάνης άσκησε για δεκατρία χρόνια το επάγγελμα του γιατρού στη γενέτειρά του.

Το εγχείρημά του ήταν τολμηρό και πρωτοποριακό για την εποχή του. Η Αθήνα είχε μόλις αποκτήσει το δικό της σανατόριο, το γνωστό σήμερα «Σωτηρία» το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1905 με πρωτοβουλία της Σοφίας Σλήμαν. Μόλις δυο χρόνια αργότερα, το 1907, ο Καραμάνης  ίδρυσε στο Πήλιο το σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή» σε υψόμετρο 1200 μέτρων πολύ κοντά στα σημερινά Χάνια. Το κτίριο που στέγασε αρχικά την ιδέα του ήταν ένα μικρό υπάρχον χάνι με δύο μόνο δωμάτια. Μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, το θεραπευτήριο διέθετε 50 κλίνες. Ο αγώνας του Καραμάνη ενάντια σε προκαταλήψεις των ανθρώπων της περιοχής ήταν συνεχής και σκληρός, καθώς οι κάτοικοι των κοντινών χωριών, αλλά και του Βόλου, αντιδρούσαν στην προσπάθειά του από φόβο μήπως κολλήσουν την ασθένεια.

Στα πενήντα περίπου χρόνια της λειτουργίας του, το σανατόριο του Πηλίου φιλοξένησε πολλές ανθρώπινες ιστορίες, όχι μόνο πόνου και αγώνα για επιβίωση, αλλά και αγάπης, εγκατάλειψης και προδοσίας.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!