ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καραβιδομακαρονάδα στη Λεύκα του Μανώλη θα πει… απόλαυση!

λευκα3 455x250 1

Στην Ψαροταβέρνα η Λεύκα του Μανώλη θα γευτείτε πιάτα που θα σας εκπλήξουν με την απλότητά τους και θα ικανοποιήσουν απόλυτα τον ουρανίσκο σας, πάντα στις καλύτερες τιμές.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μακαρονάδα θαλασσινών: Αυτό που κάποτε ήταν προνόμιο λίγων στις μέρες μας θεωρείται αυτονόητο.

Μας αρέσουν τα ζυμαρικά. Αυτό είναι αλήθεια. Αν δεν μας άρεσαν δεν θα είχε ταυτιστεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και πολλών άλλων χωρών με εκείνον τον τύπο, σε ένα παλιό ελληνικό τηλεοπτικό σποτ που ομολογούσε, αμετανόητος, «Ναι, είμαι μακαρονάς, τι να κάνω;». Η παραδοσιακή μας κουζίνα προτείνει, συνήθως, να συνδυάζουμε τα ζυμαρικά με λαχανικά ή, στις πιο γιορτινές περιστάσεις, με κόκορα, κότα ή με κάποιο κρέας.

Αντιθέτως, σπάνια συναντάμε φαγητά με ζυμαρικά, που παντρεύονται με ψάρι ή θαλασσινά. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, στις μέρες μας, η γαριδομακαρονάδα, η καραβιδομακαρονάδα και πολύ περισσότερο η αστακομακαρονάδα, που σήμερα θεωρούμε πως δεν νοείται να απουσιάζουν ακόμα και από τον κατάλογο και της πιο ταπεινής ψαροταβέρνας ή τσιπουράδικου, ήταν προνόμιο ελαχίστων περιοχών, όπως η Σκύρος, που φημίζεται για τους πολλούς αστακούς της, μερικά νησιά των νοτίων Κυκλάδων και, φυσικά, τα Επτάνησα, όπου η μαγειρική επίδραση των Ιταλών γειτόνων μας είναι πιο αισθητή.

Αυτό δεν σήμαινε πως δεν τρώγαμε θαλασσινά. Απλώς ο συνδυασμός τους με τα ζυμαρικά δεν ήταν τόσο διαδεδομένος. Οσον αφορά στον αστακό, που ανέκαθεν θεωρείτο είδος πολυτελείας, οι ψαράδες προτιμούσαν να τον μοσχοπουλήσουν, αντί να τον καταναλώσουν οι ίδιοι, οπότε το περιζήτητο μαλακόστρακο σπάνια έφτανε μέχρι τις κατσαρόλες των σπιτιών τους. Πιο συχνά μαγείρευαν με το ρύζι τα διάφορα οστρακοειδή χαμηλής εμπορικής αξίας, όπως οι πεταλίδες, οι μικρές αχιβάδες, τα σαλιγκάρια της θάλασσας και σπανιότερα τα κυδώνια, τα χτένια και τα μύδια, που είχαν περισσότερη ζήτηση.

Πολύ αργότερα, όταν διευρύνθηκαν οι μαγειρικοί μας ορίζοντες, μάθαμε να μαγειρεύουμε τις μακαρονάδες με διαφορετικά θαλασσινά, όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα. Οι συνταγές αυτές άρχισαν να καταγράφονται στην ελληνική κουζίνα, όταν πια η μαγειρική ξέφυγε από τα στενά όρια των σπιτιών μας για να εκφραστεί στο ευρύτερο περιβάλλον της ταβέρνας ή του εστιατορίου, όπου το ζητούμενο του φαγητού δεν είναι απλώς η θρέψη, καθώς λαμβάνονται υπόψη κι άλλες παράμετροι, όπως η απόλαυση του ίδιου του φαγητού, η έξοδος για φαγητό ως μέσο διασκέδασης ή κοινωνικοποίησης ή ακόμα κι η επιλογή εξόδου ως λύση στην έλλειψη χρόνου ή διάθεσης για μαγείρεμα.

Στην Λεύκα του Μανώλη τα πιάτα είναι μαγειρεμένα απλά, καθημερινά με εποχικά υλικά και αναδεικνύουν το γευστικό μεγαλείο που κρύβουν η ελληνική γη και η θάλασσα.

Από το 1950 μέχρι σήμερα, η ταβέρνα που έχει γράψει τη δική της γευστική ιστορία και παραμένει η κορυφαία επιλογή των Βολιώτων.

Η ΛΕΥΚΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ
Νικολάου Πλαστήρα 7 – απέναντι από το ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos
Τηλέφωνο: 2421 028103

error: Content is protected !!