Βόλος: Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Ρίζες και θεμέλια» της Μαρίας Ευθυμίου

ριζες και θεμέλια 3
MANOLLO GIF
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Η Μαρία Ευθυμίου (ιστορικός και καθηγήτρια πανεπιστημίου) μαζί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά θα συνομιλήσουν και θα παρουσιάσουν το βιβλίο από τις εκδ. Πατάκη.

KEN

Συνδιοργάνωση: Αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Βόλου, Δ/νση Π.Ε Μαγνησίας – Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων, Τοπική Συντονιστική Ομάδα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (Δράσεις ‘21), Βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.

Με την υποστήριξη της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

(Έναρξη 20:30 – είσοδος ελεύθερη σε συγκεκριμένες θέσεις τηρώντας τον προβλεπόμενο επιτρεπτό αριθμό θεατών)

Σύνοψη:

Η ιστορία των Ελλήνων ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Η γλώσσα τους έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.

Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.

«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!