ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η χαλβαδοποιία Αφοί Παπαγιάννη καινοτομεί: Ταχίνι Όλυμπος με ελληνικό σουσάμι από τον Έβρο

11 taxini olympos evros
fotou
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Σουσάμι …άνοιξε» άρχισαν να λένε το τελευταίο διάστημα συνεχώς και περισσότεροι Έλληνες καλλιεργητές από την περιοχή της Ορεστιάδας, οι οποίοι προσπαθούν να αναβιώσουν την καλλιέργεια σουσαμιού στην Ελλάδα.

Αφορμή η πρωτοπόρα κίνηση της χαλβαδοποιίας Όλυμπος – Αφοί Παπαγιάννη η οποία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα των παραγωγών του Έβρου πρωτοστατώντας, για μια ακόμη φορά στην ελληνική αγορά, για την αναβίωση της καλλιέργειας σουσαμιού στην Ελλάδα, ενώ μακροπρόθεσμα στοχεύει στην αντικατάσταση μέρος των εισαγωγών σουσαμιού, που πραγματοποιεί η εταιρία ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες της για παραγωγή προϊόντων με ταχίνι και χαλβά, με σουσάμι εγχώριας παραγωγής.

Ενώ το σουσάμι καλλιεργείται και καταναλώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας – οι Ρωμαίοι μάλιστα είχαν στο πρωινό τους ταχίνι με κύμινο και ψωμί, ενώ για τους Αιγύπτιους ήταν η κύρια πηγή αλεύρων – η καλλιέργεια σουσαμιού στην Ελλάδα ατόνησε από τη δεκαετία του 1960 και εγκαταλείφθηκε πλήρως μετά το 1980.

Ωστόσο, την τελευταία πενταετία γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργειας σουσαμιού στην Ελλάδα λόγω της αυξανόμενης ζήτησής. Συγκεκριμένα, κάποιοι παραγωγοί στην Ορεστιάδα του Έβρου, τα εδάφη της οποίας προσφέρονται για την παραγωγή του, δημιούργησαν ένα πλάνο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας σουσαμιού και μέχρι σήμερα οι συμμετέχοντες στο εγχείρημα συνεχώς αυξάνονται.

Η χαλβαδοποιία Όλυμπος – Αφοί Παπαγιάννη στηρίζει ενεργά αυτήν την προσπάθεια λανσάροντας μια νέα προϊοντική σειρά. Πρόκειται για το Ταχίνι Όλυμπος με σουσάμι Έβρου, ένα νέο προϊόν που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά την προηγούμενη εβδομάδα σε περιορισμένες ποσότητες και συμβολίζει το όραμα της εταιρίας για την αναβίωση της ελληνικής καλλιέργειας σουσαμιού με στόχο την συνεχόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής ώστε να φτάσει να καλύπτει τις ανάγκες της σε εισαγωγές.

Το επόμενο βήμα της εταιρίας είναι να αναπτύξει ένα project συμβολαιακής γεωργίας με τους παραγωγούς του Έβρου και ενδεχομένως και με καλλιεργητές σουσαμιού από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Λαμβάνοντας δε υπόψη, ότι διανύουμε μια εποχή που αφενός τα ελληνικής παραγωγής προϊόντα κερδίζουν με διαφορά την ψήφο εμπιστοσύνης των καταναλωτών της χώρας, αφετέρου οι καταναλωτές αναζητούν πιο υγιεινά καθώς και νέα, ασφαλέστερα, innovative προϊόντα τα οποία ενεργητικά ή παθητικά θεωρούν πως μπορούν να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής τους και εκ τρίτου είναι πλέον περισσότερο ενημερωμένοι και ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τις προελεύσεις των πρώτων υλών, η αναβίωση της ελληνικής καλλιέργειας σουσαμιού είναι ένας εφικτός στόχος.

Ήδη η καλλιέργεια σουσαμιού βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές καλλιέργειες που εμφανίζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και η χαλβαδοποιία Όλυμπος – Αφοί Παπαγιάννη, που στηρίζει τη φιλοσοφία της στο συνδυασμό της ελληνικής παράδοσης με καινοτόμες ιδέες και innovative προιόντα, πρωτοπορεί και πρωτοστατεί για μια ακόμη φορά, ώστε το δικό της όραμα της αναβίωσης της καλλιέργειας σουσαμιού στην Ελλάδα να εμπνεύσει παραγωγούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και να δημιουργηθεί μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης που θα αποτελέσει μοχλό ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και του brand name των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN
error: Content is protected !!