ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Γουργουλιάνης για το πώς θα τελειώσει η πανδημία: Εμβολιασμοί και ανοσία μας οδηγούν σε ολοένα και ηπιότερα κύματα

gourgoulianis convid 19 onlarissa 1 1024x538 1 780x405

Με μία ανάρτηση που τιτλοφορείται «η πορεία της πανδημίας πίσω από τις καθημερινές ανακοινώσεις των “κρουσμάτων”, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υποστηρίζει πως «στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα».

Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος ακαδημαϊκός αναφέρει: «Ακολουθούν  δύο σχεδόν όμοια  διαγράμματα από το  Our World in Data. Φαίνεται ότι στην πατρίδα μας, με εξαίρεση το πρώτο κύμα του Μαρτίου 2020 που η θετικότητα των τεστ έφθασε το 10% και δεν συνοδεύθηκε από θανάτους, λόγω της αυστηρής καραντίνας, στο δεύτερο ισχυρότερο του Νοεμβρίου και στο τρίτο ηπιότερο του Μαρτίου 2021 οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού ήταν ανάλογοι με το δείκτη θετικότητας.

Το κύμα του Νοεμβρίου ήταν περισσότερο οξύ και με μικρότερη διάρκεια, ακολούθησε το κύμα του Μαρτίου με μικρότερη ένταση αλλά μεγαλύτερη διάρκεια. Ανάλογα εξελίσσεται  και η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες με τη διαφορά ότι οι δείκτες θετικότητας  ευτυχώς δεν συνοδεύονται από αύξηση των θανάτων.

Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στην ανοσία που αποκτήθηκε από προηγούμενη νόσο σε   μέρος του πληθυσμού. Επομένως στο δρόμο για την εξασθένηση της πανδημίας, αναμένεται να συναντήσουμε όλο και ηπιότερα κύματα. Εξαίρεση ίσως  αποτελέσουν  περιφέρειες, χωρίς μεγάλο μέχρι τώρα πανδημικό κύμα και με λιγότερους εμβολιασμένους, όπως η Κρήτη».

Δείτε και τους σχετικούς πίνακες που παραθέτει:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!