ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ισμαήλ Σάμπρι Γιάκομπ διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Μαλαισίας

3103238


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021, 16:29

KEN 728X100

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ισμαήλ Σάμπρι Γιάκομπ διορίστηκε σήμερα, Παρασκευή, ένατος πρωθυπουργός της Μαλαισίας, αντικαθιστώντας τον Μουχίντιν Γιασίν, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο Ισμαήλ Σάμπρι θα ορκιστεί το Σάββατο το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού της Μαλαισίας. Ο διορισμός του επικυρώθηκε από τον βασιλιά Αμπντουλάχ, ο οποίος αναζήτησε υποψηφίους για την πρωθυπουργία μεταξύ των 220 βουλευτών της χώρας και είχε συναντήσεις με ηγέτες κομμάτων για να συζητήσουν ποιος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο μονάρχης δήλωσε ότι ελπίζει με τον διορισμό αυτόν να δοθεί τέλος στην πολιτική αστάθεια στη χώρα, καθώς ο Ισμαήλ Σάμπρι είναι ο τρίτος πρωθυπουργός που διορίζεται σε τρία χρόνια.

Η άνοδός του στην πρωθυπουργία σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία του UMNO, της κυρίαρχης παράταξης στον συνασπισμό που κυβερνούσε τη Μαλαισία από την ανεξαρτησία της ως την αιφνίδια εκλογική ήττα που υπέστη πριν από τρία χρόνια, η οποία προκλήθηκε από τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του πρώην πρωθυπουργού και πρώην ηγέτη του κόμματος Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Ισμαήλ Σάμπρι, αντιπρόεδρος του UMNO, έλαβε την υποστήριξη 114 βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μικρής παράταξης του προκατόχου του Μουχίντιν. Ωστόσο, η ισχνή αυτή πλειοψηφία μπορεί να κλονιστεί γρήγορα αν ασχοληθεί με υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν συναδέλφους στο κόμμα του, όπως ο Νατζίμπ, ή βγάλει στο περιθώριο ισχυρούς αντιπάλους όταν έρθει η ώρα να διορίσει τους υπουργούς του.

Ο Μουχίντιν παραιτήθηκε τη Δευτέρα έπειτα από λιγότερο από 18 μήνες στην πρωθυπουργία, αφότου ορισμένοι κοινοβουλευτικοί του UMNO συσπειρώθηκαν με την αντιπολίτευση και ζητούσαν την παραίτησή του, εν μέρει εξαιτίας του γεγονότος ότι η Μαλαισία καταγράφει έναν αριθμό ρεκόρ θανάτων από την COVID-19 και περιστατικών του νέου κορωνοϊού, παρά το lockdown που έχει επιβάλει για περισσότερους από τρεις μήνες.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 23.000 περιστατικά του νέου κορωνοϊού για πρώτη φορά στη Μαλαισία, ενώ πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ νέων περιστατικών στη χώρα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021, 16:29

ΠΗΓΗ

error: Content is protected !!