Παναγιωτόπουλος σε Χαρακόπουλο: Εξετάζεται η επέκταση της άδειας πατρότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

xarakopoulos panagiotopoulos

Εξετάζεται σε επιτελικό επίπεδο το ενδεχόμενο αύξησης της άδειας απουσίας από πέντε σε δεκατέσσερις ημέρες και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου 4808/2021, που αφορούν το δικαίωμα των εργαζόμενων πατεράδων για τη λήψη άδειας πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών μετ’ αποδοχών, κατά τη γέννηση των τέκνων τους.

Τα παραπάνω αναφέρει στην απάντησή του προς τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από σχετικό αίτημα του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων, είχε ζητήσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον αρμόδιο υπουργό Άμυνας να προχωρήσει στην εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4808/2021, που προβλέπουν την αύξηση των ημερών πατρότητας σε 14, και για τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ισχύει και στους υπολοίπους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.

Στρατιωτικό προσωπικό

Στην απάντησή του ο κ. Παναγιωτόπουλος για την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την άδεια πατρότητας σημειώνει ότι «οι νέες διατάξεις του άρθρου 27 του ν.4808/2021 (Α΄101) αναφορικά με την άδεια πατρότητας έχουν απευθείας υποχρεωτική εφαρμογή στο υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα στρατιωτικό προσωπικό, δυνάμει του άρθρου 25 του ίδιου νόμου.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τυγχάνουν ήδη, υπό προϋποθέσεις, αποδέκτες αρκετών διοικητικών και άλλων ευεργετικών μέτρων, μεταξύ άλλων και της άδειας απουσίας στα άρρενα στελέχη των ΕΔ, καθώς και στους άνδρες Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, διάρκειας πέντε (5) συνεχών ημερών, με αποδοχές, λόγω γέννησης τέκνου τους, σύμφωνα με το άρθρο 14 της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης, υπό στοιχεία Φ.400/34/292616/Σ.4753/31 Αυγ 2016 (Β΄2808).

Κατόπιν των ανωτέρω, στην παρούσα φάση, εξετάζεται σε επιτελικό επίπεδο το ενδεχόμενο αύξησης της άδειας απουσίας, που προβλέπεται από την παραπάνω Υπουργική Απόφαση, από πέντε (5) σε δεκατέσσερις (14) ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας βελτιστοποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που διέπει το στρατιωτικό προσωπικό, με γνώμονα τον ανθρωποκεντρικó χαρακτήρα των ΕΔ, το ΓΕΕΘΑ συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις και προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να εισηγηθεί, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, τις αναγκαίες τροποποιήσεις ή και βελτιώσεις».

Θετικά δείγματα

Σε δήλωσή του με αφορμή την απάντηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος επιβάλει την εξάντληση κάθε μέτρου στήριξης της οικογένειας και διευκόλυνσης των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με θετικά δείγματα γραφής, παρά τα τεράστια προβλήματα που δυσχεράνουν την υλοποίηση του κυβερνητικού της προγράμματος».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!