ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βολιώτες… αρνητές – Χλιαρό το ενδιαφέρον για νέους εμβολιασμούς

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με πολύ… χαλαρούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη Μαγνησία, αφού οι πολίτες που σπεύδουν για πρώτη φορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι ελάχιστοι.

KEN 728X100

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, χθες Πέμπτη στην ηπειρωτική Μαγνησία έγιναν 153 νέοι εμβολιασμοί με την πρώτη δόση, ενώ στις Σποράδες 18.

Βέβαια, να σημειωθεί οτι έχουν ξεπεράσει τους 100.000 οι πολίτες της Μαγνησίας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για άδεια άνευ αποδοχών

Τελείωσε η προθεσμία για τις αιτήσεις εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές.

Οι αιτήσεις έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες επιτροπές υγείας και θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε 5 ημέρες. Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες θα ξεκινήσουν την επεξεργασία των αιτημάτων σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών.

Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων. Αυτό σημαίνει πως από τις 23 Αυγούστου μετά και την εξέταση των αιτήσεων, θα αρχίσουν οι κυρώσεις για το σύνολο του προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε και τελικά δεν εξαιρέθηκε μετά και την επεξεργασία των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό έστω με τη πρώτη δόση μέχρι και τις 16 Αυγούστου. Το ποσοστό του εμβολιασμού εργαζομένων τουλάχιστον με μία δόση στις 12 Αυγούστου 2021 ανερχόταν στο 74,3% του προσωπικού. Στις 12 Ιουλίου, οπότε και ανακοινώθηκε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το εν λόγω ποσοστό ανερχόταν στο 62,2%. Οπότε και μετά την εξέταση των αιτήσεων θα οριστεί το τελικό ποσοστό των εργαζομένων που θα πρέπει να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Σειρά για στον υποχρεωτικό εμβολιασμό παίρνουν και οι υγειονομικοί καθώς όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας που δεν έχουν προβεί στον εμβολιασμό και δεν θα εξαιρεθούν μετά την αίτηση τους από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έρχονται αντιμέτωποι με την επ’ αόριστόν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τον εμβολιασμό τους ,έστω με την πρώτη δόση και εφόσον θα έχουν παρέλθει και 14 ημέρες.

Η άδεια άνευ αποδοχών σημαίνει πως ο ανεμβολίαστος εργαζόμενους δεν θα πληρώνεται όλο αυτό το διάστημα. Επιπλέον σε όλους όσους πουν όχι στον εμβολιασμό δε θα χορηγούνται ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές παρά μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με άλλα λόγια όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού θα χάνουν και ένσημα που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα όταν έρθει η ώρα της σύνταξης.

Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Εμβολιασμοί παιδιών – Όσα πρέπει να ξέρετε

«Εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί σε όλο τον κόσμο», όπως είπε ο παιδίατρος  Σπύρος Μαζάνης που κατέστησε σαφές μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και για τα παιδιά 12-15 ετών.

Μπορεί οι εμβολιασμοί να έχουν προχωρήσει σε ένα ποσοστό κοντά στο 50% και να μην είμαστε στην ίδια κατάσταση με πέρυσι, όμως το γεγονός ότι ο κοροναϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα δημιουργεί ανησυχία για το νέο σχολικό έτος.

Κυβέρνηση και ειδικοί κάνουν συνεχώς εκκλήσεις σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να εμβολιαστούν έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά η κατάσταση που είδαμε την περασμένη σχολική χρονιά. Νέο «όπλο» στην φαρέτρα, η δυνατότητα εμβολιασμού των παιδιών από 12 έως 15 ετών.

Οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εμφανίστηκε καθυσηχαστικός, δεδομένου ότι η πλατφόρμα άνοιξε γι αυτές τις ηλικίες τέλη Ιουλίου, μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές διακοπές, αλλά «πιστεύω ότι η διάθεση υπάρχει, το 74% των γενικών εμβολιασμών γίνεται στα παιδιατρία, άρα οι γονείς ρωτάνε τους παιδιάτρους αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι τα παιδιά τους. Έχουν εμβολιαστεί 50.000 έφηβοι.»

«Μπορούμε να εμβολιάσουμε όλους τους εφήβους με ένα σωστό προγραμματισμό. Να ξεκινήσουν οι γονείς να κλείνουν τα ραντεβού. Ακόμα και τώρα να το αποφασίσουν, χρόνος υπάρχει.», τόνισε.

«Η έγκριση στην Ελλάδα πάρθηκε μέσα στον Ιούλιο, όμως από αρχές Μάη έχει δοθεί έγκριση από τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων. Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατ. τα παιδιά από 12-17, στην Ιταλία είναι 2 εκατ. Υπάρχει η εμπειρία. Το εμβόλιο είναι ένα από τα ασφαλέστερα εμβόλια που έχουμε. Είναι αποτελεσματικό. Και βεβαίως πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί και νοσούν και μεταδίδουν», σημείωσε.

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!