ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρχισε από τον Βλοχό η υλοποίηση του αρχαιολογικού προγράμματος Δ.Ε. Παλαμά 2020-2025 (+Φώτο)

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται από την Δευτέρα 23 Αυγούστου ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για την περιοχή του Παλαμά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που αυτή εμπεριέχει.

Ένα πρόγραμμα που αντιμετώπισε δυσκολίες στην υλοποίηση του , λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά που τελικά μπήκε σε εφαρμογή και μάλιστα διευρυμένο, σε ότι αφορά το γεωγραφικό του αντικείμενο.

Πιο αναλυτικά πρόκειται για το Αρχαιολογικό πρόγραμμα Δ.Ε. Παλαμά, που υλοποιείται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών και χρονική διάρκεια από το 2020 έως το 2025.

Αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2024 αλλά λόγω της πανδημίας δόθηκε παράταση ενός έτους. Άλλωστε πέρυσι που επιχειρήθηκε να ξεκινήσει, τα μετρά επέτρεψαν στους συμμετέχοντες να εργαστούν μόλις μία εβδομάδα και χωρίς να καταστεί εφικτό να αφιχθεί ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Σημειώνουμε πως συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τα πανεπιστήμια του Γκετεμποργκ και του Μπόρνμουθ.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι εκ μέρους της εφορείας αρχαιοτήτων Καρδίτσας η προϊσταμένη κ. Βαϊοπούλου και εκ μέρους του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου ο κ. Ronnlund.

Το KarditsaLive.Net, μίλησε για το θέμα με την υπεύθυνη εργασιών του πεδίου, εκ μέρους της εφορείας αρχαιοτήτων Καρδίτσας κ. Φ. Τσιούκα (ο έτερος υπεύθυνος είναι ο Dr D. Pitman από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ), η οποία και μας ενημέρωσε πως αρχικά το πρόγραμμα αφορούσε μόνο στην περιοχή του Βλοχό, ενώ πλέον συμπεριλαμβάνει την Δημοτική Ενότητα Παλαμά.

Η κ. Τσιούκα χαρακτήρισε το πρόγραμμα ένα σημαντικό εργαλείο και πρόσθεσε ότι με την χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, για μη επεμβατικές αρχαιολογικές έρευνες, θα δοθεί η δυνατότητα συλλογής νέων, πολύτιμων, πληροφοριών για τους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Παλαμά.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο σημείο υλοποίησης του προγράμματος βρίσκονται 10 περίπου άτομα που εκπροσωπούν όλους τους συμμετέχοντες σε αυτό. Το κακό είναι ότι δεν θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν φοιτητές των Πανεπιστημίων, κάτι που προβλεπόταν αρχικά αλλά δεν μπορεί να ισχύσει λόγω των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη κ. Τσιούκα ο σκοπός του προγράμματος είναι η εκτέλεση ανασκαπτικών εργασιών στην περιοχή του Βλοχού, στην αρχαία πόλη που εκτίθεται στην θέση Στρογγυλοβούνι, για να διαπιστωθεί η χρονολογική της εξέλιξη.

Η πρώτη φάση των εργασιών που ήδη εκτελείται, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τρεις δηλαδή εβδομάδες. Περιλαμβάνει  εργασίες φωτογραμμετρικής αποτύπωσης στη μαγούλα Κεραμαριά Βλοχού και στη μαγούλα Μάρκου 1 και γεωφυσικές διασκοπήσεις για αποτύπωση των μη ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων.

Η δεύτερη φάση που θα περιλαμβάνει και την περιοχή της Μεταμόρφωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τέλος Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ανάλογες περίοδοι εργασιών θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025.

Από την πλευρά του Δήμου Παλαμά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο πρόγραμμα καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι θα συμβάλει σημαντικά στην προβολή της περιοχής και την ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Τσιούκα μας επισήμανε ότι τόσο ο Δήμος όσο και ο δήμαρχος κ. Σακελλαρίου είναι αρωγοί στην προσπάθεια ενώ ανέφερε ότι την έχει αγκαλιάσει και την στηρίζει η τοπική κοινωνία.

Π.Κ.

KEN 728X100 2

Πηγή: karditsalive.net

error: Content is protected !!