Εργατικά Σωματεία Μαγνησίας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στον Αγ. Νικόλαο

f1 1

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο  11/9 στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στις 11 το πρωί και κάλεσμα σε πλατιά σύσκεψη την Δευτέρα 13/9 στο Μεταξουργείο στις 6.30 μ.μ. για τον παραπέρα σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης με άλλα σωματεία και φορείς, ανακοίνωσαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία της περιοχής σήμερα το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και την απάντηση των συνδικάτων.Την εισήγηση παρουσίασε ο Κώστας Στεργίου πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας”
Παρατίθεται η εισήγηση:

KEN 4

Ξεκινάμε την σημερινή μας συνέντευξη τύπου εκφράζοντας την βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη.

Τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι, σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης. Θα μας συντροφεύουν καθημερινά, μέχρι να φτάσει η στιγμή που «…Θα σημάνουν οι καμπάνες» .

Περάσαμε από ένα καυτό καλοκαίρι όπου για άλλη μια φορά εκφράστηκε η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, της κάθε κυβέρνησης που έχει απαξιώσει την δασοπροστασία, την δασοπυρόσβεση, τον δασικό πλούτο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες όμως μέσα από τις φλόγες και το κάρβουνο, τις στάχτες και τα αποκαΐδια, άνθισε η αλληλεγγύη, η προσπάθεια του λαού στα χωριά να σώσει τα σπίτια του, τις περιουσίες του.

Πριν ακόμα σβήσουν οι φλόγες εκφράστηκε μία τεράστια προσφορά σε αλληλεγγύη, σε είδη πρώτης ανάγκης, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και συνεχίζεται μέχρι και τώρα.

Παράλληλα άλλο ένα θετικό μέσα από την καταστροφή είναι η οργάνωση του αγώνα όλων αυτών των ανθρώπων για να μείνουν στον τόπο τους. Ένας δίκαιος και τίμιος αγώνας που θα συνεχιστεί και χρειάζεται την στήριξη όλων μας για να καταφέρει να έχει αποτελέσματα.

Όμως την στιγμή που οι πυρκαγιές μαίνονταν σε πολλές περιοχές της χώρας μας το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης δεν σταμάτησε.

Μέσα Αυγούστου βγήκε η εγκύκλιος και υπουργική απόφαση που ερμηνεύουν άρθρα του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021,του νόμου Χατζηδάκη, για το χτύπημα της απεργίας και το φακέλωμα των συνδικάτων.

Το ότι η κυβέρνηση το πρώτο που επέλεξε να προωθήσει είναι η εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων δείχνει ότι αποτελεί άμεσα προτεραιότητά της το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης ώστε στη συνέχεια πιο εύκολα να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που αφορούν στο χρόνο και συνολικά τους όρους εργασίας στο χώρο δουλειάς.

Πριν στεγνώσει το μελάνι ήρθε και η δεύτερη κατά σειρά εγκύκλιος που οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και αμοιβών των μισθωτών,με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, τις πιο φθηνές υπερωρίες, την πρόσθετη απασχόληση στους μερικά απασχολούμενους, τη διευκόλυνση των απολύσεων, την αναστολή εργασίας κ.ά.

Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι ο χρόνος διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας.

Επιτρέπει στους εργοδότες να βγάλουν σε αναστολή εργασίας εργαζόμενους μέχρι και για έναν χρόνο χωρίς αποδοχές.

Όμως η μαχητική απάντηση που δόθηκε από χιλιάδες εργαζόμενους με κορύφωση την απεργία στις 10 του Ιούνη είναι παρακαταθήκη για τους επόμενους αγώνες,

για να πάει και αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση εκεί που πήγαν και άλλοι αντεργατικοί νόμοι των κυβερνήσεων διαχρονικά, στον κάλαθο των αχρήστων.

Ο προβληματισμός και η ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι έκδηλα.

Ακόμα και σήμερα τρεις μήνες μετά η συζήτηση ανάβει για τον νόμο και για τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Η πάλη για το ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, η διεκδίκηση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η προστασία των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, το δικαίωμά μας για να μην παιχτούν στο τζόγο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων (όπως ψήφισαν πρόσφατα στην Βουλή), αντικειμενικά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της δράσης των συνδικάτων.

Δουλεύουμε αποφασιστικά με όλες μας τις δυνάμεις για να οργανωθεί ένα μαζικό μαχητικό κίνημα που θα συσπειρώνει δεκάδες οργανώσεις και την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Λέμε ξεκάθαρα:

 • Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος. Λέμε όχι στη μαύρη λίστα.
 • Δεν κάνουμε τα καταστατικά των σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα.
 • Δεν πειθαρχούμε στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, το λεγόμενο “Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Εργασίας”.
 • Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα ΔΣ των συνδικάτων και των Ομοσπονδιών οι εργοδότες με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία.

Αυτό το αντεργατικό έκτρωμα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Με κάθε τρόπο πρέπει να ανατραπεί.

Και δεν είναι μόνο αυτό!

Από την μία έχουμε μισθούς και συντάξεις πετσοκομμένους και από την άλλη την ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα ενοίκια.

Λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στα λαϊκά νοικοκυριά, προκαλώντας «ηλεκτροσόκ» στην τσέπη τους.

Τα ψέματα της κυβέρνησης ότι με την επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» ο λαός θα έχει φτηνότερο ρεύμα, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του 4ου κύματος της πανδημίας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφάλισε, στους εφοπλιστές και στους αερομεταφορείς την “αναστολή” και των ελάχιστων μέτρων προστασίας του λαού που είχε πάρει κάτω από την πίεση του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Μπροστά και στο άνοιγμα των σχολείων κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί. Τα μόνα “μέτρα” που είχε να εξαγγείλει η κυβέρνηση, ήταν ο βρώμικος διαχωρισμός των εργαζομένων, η επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και η πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Η κυβέρνηση μέσω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, μετατρέπει ένα όπλο της επιστήμης για την αναχαίτιση της πανδημίας, σε όπλο διαχωρισμού των εργαζομένων και μέσο για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Τα συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού.

Έχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς.

 • Οι κυβερνητικές παλινωδίες,
 • το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των τουριστικών ομίλων,
 • η αντιεπιστημονική παραφιλολογία εκ μέρους της ίδιας της κυβέρνησης,
 • η μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης όπως είναι το εμβόλιο σε προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς.

Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και επιφυλάξεις όσων δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές.

Δε θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών.

Αυτό που έχει γίνει ξεκάθαρο σε όλους όλο αυτό το διάστημα είναι πως Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

 • Αυτό απέδειξαν η δράση και η πρωτοβουλία του λαού απέναντι στις πυρκαγιές,
 • η παλικαρίσια στάση των υγειονομικών μέσα στην πανδημία και οι αγώνες τους μέσα από τα σωματεία τους,
 • η μαζική λαϊκή καταδίκη του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη,
 • η μαχητική απάντηση της νεολαίας στα σχέδια της κυβέρνησης για υποβάθμιση των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Για την ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων, που αφορούν το σύνολο της ζωής της και των δικαιωμάτων της κάθε λαϊκής οικογένειας,

 • προχωράμε σε συγκέντρωση το Σάββατο 11/9 στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στις 11 το πρωί.
 • Για τον παραπέρα σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης μας με άλλα σωματεία και φορείς καλούμε σε πλατιά σύσκεψη την Δευτέρα 13/9 στο Μεταξουργείο στις 6.30 μ.μ.
Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!