ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γ. Καραβίδας: Περί ενεργειακού κόστους και «διείσδυσης των ΑΠΕ»

a7c3e40a4376fcb272f3ce9f2c927643 L
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

«Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ μειώνει το ενεργειακό κόστος και κατακρημνίζει τις τιμές…» και «… μπορεί, λέει, η διείσδυση των ΑΠΕ να μειώσει το κόστος της ενέργειας αλλά πρέπει να προηγηθεί λύση στο ζήτημα της αποθήκευσης».

 

Αυτά ακούσαμε και διαβάσαμε σε πρόσφατη τοποθέτηση γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία και κατασκευαστή έργων ΑΠΕ στη χώρα μας, σε μια περίοδο που, με την αδιαμφισβήτητη συμβολή και των ΑΠΕ, το κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται «στα κάγκελα» εξαιτίας της πραγματικής και χάριν των ίδιων πηγών ενέργειας προσπάθειας για καταστροφή και πλήρη άλωση του φυσικού πλούτου της χώρας. Και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο να παραμένει απλός παρατηρητής αλλά να αποτελεί και τον ενορχηστρωτή όλων των παραπάνω.

Ξεκάθαρη η παραδοχή, μέσα από τη συγκεκριμένη δήλωση, ότι χωρίς αποθήκευση ενέργειας οι ΑΠΕ δεν μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν δίκτυο! Μόνο που αυτό το λένε δημόσια τώρα, που για χάρη των ΑΠΕ έχουν καταστραφεί περισσότερα από τα μισά βουνά της Ελλάδας και πλήθος στρεμμάτων γόνιμης καλλιεργήσιμης γης έχει δεσμευτεί για τη διεκπεραίωση στόχων άσχετων με την πραγματική και εκ φύσεως αποστολή της, χωρίς κανείς να σταματά, όπως θα φάνταζε απόλυτα λογικό, τη συγκεκριμένη καταστροφή μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και η προώθηση των ΑΠΕ να εξεταστεί σε νέα βάση και σε νέα, ρεαλιστικά δεδομένα.

Κανείς δεν αναρωτιέται τι θα γίνει αν τα βουνά μας καταστραφούν και ο φυσικός τους πλούτος δεσμευτεί, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις τοπικές αλλά και την εθνική οικονομία, αλλά λύση στο πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας δεν θα προκύψει. Εξέλιξη που, για διάφορους λόγους, πολλοί ειδικοί ουδόλως αποκλείουν. Κανείς δεν εξηγεί γιατί κάτω από τα συγκεκριμένα δεδομένα, πληρώνουμε χαράτσια, όπως το ΕΤΜΕΑΡ, υπέρ των ΑΠΕ, που με τη βία εγκαθίστανται σε βουνά, κάμπους ρέματα και ποτάμια μας. Χαράτσια που πληρώνουμε ακόμα κι όταν οι συγκεκριμένες πηγές ενέργειας αποδεικνύονται παντελώς άχρηστες και ανώφελες, όπως πρόσφατα με την κακοκαιρία «Μήδεια» ή τον περασμένο καύσωνα.

Κανείς δεν εξηγεί γιατί να πληρώνουμε οι καταναλωτές το κόστος του εισαγόμενου και πανάκριβου φυσικού αερίου, από το οποίο κυρίως ηλεκτροδοτούμαστε σήμερα, μια και οι ΑΠΕ, ακόμα κι όταν έχουν παραγωγή, αποδεικνύεται πως δε μπορούν να κάνουν αυτό από μόνες τους. Γιατί να πληρώνουμε εισαγόμενο λιγνιτικό και πυρηνικό ρεύμα από γειτονικές χώρες για να καλύψουμε τα κενά των ΑΠΕ. Ή για το ποιος χρεώνεται την ευθύνη για την πλήρη, πλέον, και χάριν των ΑΠΕ, ενεργειακή μας εξάρτηση και τους κινδύνους, ακόμα και για την εθνική μας ασφάλεια, που απ’ αυτή προκαλούνται.

Η Κυβέρνηση ακούει; Λέμε τώρα…

Γιώργος Δ. Καραβίδας

KEN 1

Υπεύθυνος του τμήματος Περιβάλλοντος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Καρδίτσας 

Πηγή: karditsalive.net

error: Content is protected !!