Καταδικάστηκε για «φέσι» σε αγορά σιτηρών Λαρισαίος αγρότης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι για ψευδή κατάθεση

agroths
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Σε φυλάκιση 16 μηνών (με τριετή αναστολή) καταδικάστηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας ένας αγρότης ο οποίος φέρεται να με­σολάβησε, για λογαριασμό εμπόρου, στην αγορά περίπου 70 τόνων σιτηρών από τρεις αγρότες από τα Φάρσαλα.

Μόνο που – όπως τονίστηκε στο δικαστήριο – ο αληθινός έμπορος πήρε τα σιτάρια από τον «μεσολαβητή» Λαρισαίο αγρότη που «θέλησε να τον εξυπηρετήσει», τα πούλησε αλλά δεν απέδωσε ποτέ τα χρήματα στους δικαιούχους παραγωγούς, οι οποίοι επτά χρόνια μετά αναζητούν ακόμη το δίκιο τους και φυσικά τα χρήματά τους. Μαζί του κατα­δικάστηκαν επίσης και ο έμπορος των σιτη­ρών όπως και ένας τρίτος κατηγορούμενος, με αφορμή τα όσα – ψευδή κατά το κατηγορητήριο – κατέθεσαν οι δύο τελευταίοι στο Ειρηνοδικείο Φαρσάλων, προκειμένου να μην εκτελεστούν τελικά οι διαταγές πληρωμής προς όφελος των σιτοπαραγωγών.

Η αγορά των σιτηρών έγινε το 2014 και από τότε οι τρεις καταγόμενοι από χωριά των Φαρσάλων αγρότες, διεκδικούν τα χρήματά τους (σ.σ. συνολικά περί τις 21.000 ευρώ) καταφεύγοντας στη δικαιοσύνη σε βάρος των τριών κατηγορουμένων. Του Λαρισαίου αγρότη – μεσολαβητή που έκανε την αγορά, αλλά και δύο ακόμη συγκατηγορούμενων Λαρισαίων, του εμπόρου, όπως και ενός τρίτου που κατέθεσε ως μάρτυρας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προχθές και ενώπιον ίου Τριμελού5 Εφετείου Πλημ­μελημάτων, οι τρεις αγρότες κατέθεσαν ότι παρέδωσαν σιτάρι στον κατηγορούμενο αγρότη – μεσολαβητή, ο οποίος «αγόρασε το σιτάρι χωρίς να πληρώσει».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι τρεις αγρότες – παραγωγοί σιταριού, παρέδωσαν από 19.685 κιλά σιτάρι ο πρώτος και ο δεύτερος και 31.220 κιλά ο τρίτος «ήτοι συνολικά 70.590 κιλά, έναντι 0,30 ευρώ το κιλό» και ο κατηγορούμενος αγρότης – μεσολαβητής «παρέλαβε τις παραπάνω ποσότητες αποδεχόμενος τρεις συναλλαγματικές για ποσά 5.905,50, 5.905,50 και 9.366,00 ευρώ, αντί­στοιχα, σε διαταγή των εγκαλούντων και πληρωτέες την 15-6-2014 και συνεπώς συμφωνήθηκε ημέρα για την καταβολή της οφειλής του η ημερομηνία αυτή, δεν κατέβαλε κανένα ποσό από την ως άνω οφειλή στους εγκαλούντες και κατέστη υπερήμερος ως προς την καταβολή του παραπάνω τιμήματος$ έναντι κάθε εγκαλούντος».

Μεταξύ άλλων μαρτύρων στο δικαστήριο κατέθεσε και συγγενικό πρόσωπο του μεσολαβητή – αγρότη, σημειώνοντας ότι ο κατηγορούμενος «αγρότης και όχι έμπορος», προσθέτοντας ότι «συνεργαζόταν με τον έμ­πορο και πήγε να τον εξυπηρετήσει. Πήγε στους αγρότες ως εκπρόσωπος του εμπόρου, υπέγραψε τις συναλλαγματικές αλλά ο έμπορος πούλησε τα σιτάρια και πήρε ο ίδιος τα χρήματα» χωρίς να τα αποδώσει στους δικαιούχους παραγωγούς. Για να καταλήξει σημειώνοντας ότι «έχουν δίκιο οι αγρότες που θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους».

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων, τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας στην πρότασή του, «προέκυψε όχι ο κατηγορούμενος αγρότης δεν γνωστοποίησε την ιδιότητά του στους παραγωγούς αλλά εμφανίστηκε ως αγοραστής. Ακόμη και αν υπάρχει μια εσωτερική σχέση» μεταξύ αγρότη και αληθινού εμπόρου «αυτός είναι κατά νόμο αγοραστής συναλλάσσεται και ευθύνεται» κατέληξε ο εισαγγελέας προτείνοντας την ενοχή και των τριών κατηγο­ρουμένων.

Με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, απόντων των τριών κατηγορουμένων που εκπροσωπήθηκαν, να επιβάλει συνολική ποι­νή φυλάκισή 16μηνών στον πρώτο κατηγο­ρούμενο αγρότη -μεσολαβητή, φυλάκιση 12 μηνών στον δεύτερο κατηγορούμενο και έμ­πορο και φυλάκιση 8 μηνών στον τρίτο κα­τηγορούμενο – μάρτυρα. Για τις κατηγορίες, υπερημερία καταβολής τμήματος αγροτικών προϊόντων, ψευδή ανωμοτή κατάθεση, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξα­κολούθηση και ψευδορκία μάρτυρα.

Αφού, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις σιτοπαραγωγοί με αιτήσεις τους στις 4- 11-2014 «ζήτησαν από το Ειρηνοδικείο Φαρ­σάλων την έκδοση διαταγών πληρωμής» κα­τά του αγρότη – μεσολαβητή με βάση και τις συναλλαγματικές που είχε υπογράψει. Έτσι εκδόθηκαν «Διαταγές$ Πληρωμής του Ειρη­νοδίκη Φαρσάλων με τις οποίες ο πρώτος κατηγορούμενος διατάχθηκε να πληρώσει στους αιτούντες – εγκαλούντες τα ποσά των συναλλαγματικών με τον νόμιμο τόκο και τα δικαστικά έξοδα».

Μετά την επίδοση αυτών στον πρώτο κατη­γορούμενο, ασκήθηκαν ανακοπές ενώπιον του Ειρηνοδικείου Φαρσάλων. Στο πλαίσιο των οποίων – κατά τη συζήτηση τον Φε­βρουάριο του 2015 – οι άλλοι δύο συγκατη­γορούμενοι κατέθεσαν «ψευδή γεγονότα εν γνώσει της αναλήθειας».

Πηγή: Ελευθερία (Β. Κακκάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 1
error: Content is protected !!