ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Αγοραστός από την Καρδίτσα: Μεγάλο «αγκάθι» οι απαλλοτριώσεις στην εκτέλεση των έργων – Στην αναμονή για τα έργα της ΤΕΡΝΑ (+Βίντεο)

3cbf350463d4de3cb3db0cb58ab44360 L
MANOLLO GIF
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Με αφορμή ερώτημα του KarditsaLive.Net στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, για την έναρξη κατασκευής του νέου οδικού άξονα (Α’ Φάση), Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα (15/9) στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο ίδιος απάντησε ότι προχωρά αλλά εκκρεμούν απαλλοτριώσεις.

 

Και συνέχισε: «Εμείς ως περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε πολύ μπροστά σε σχέση με την πορεία των απαλλοτριώσεων. Βγάζουμε ποια έργα πρέπει να γίνουν, βρίσκουμε τη χρηματοδότηση, τα δημοπρατούμε, υπογράφουμε τις συμβάσεις εκτέλεσής τους, αλλά οι απαλλοτριώσεις είναι μεγάλο «αγκάθι». Επειδή ήταν κλειστά ουσιαστικά τα Δικαστήρια λόγω lockdown, όλες οι δίκες έχουν αναβληθεί. Το έχω πει και παλαιότερα ότι χρειάζεται ένα Ειδικό Δικαστήριο μόνο για τις απαλλοτριώσεις. Πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων με νέο νόμο. Το έχω προτείνει στο συντοπίτη Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρα  και στα συναρμόδια υπουργεία».

Ο περιφερειάρχης κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι όταν ένα έργο ξεκινάει και έχει απαλλοτριώσεις, τις αποζημιώσεις τους οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες θα τις λάβουν όταν τελεσιδικήσουν τα Δικαστήρια όπου εκδικάζουν σχετικές υποθέσεις.

«Άρα – πρόσθεσε – είτε αυτοί αφήσουν να γίνει το έργο είτε όχι, δεν αλλάζει κάτι με τα χρήματα που θα πάρουν. Το αρμόδιο Δικαστήριο θα βγάλει την απόφαση, επομένως δεν ωφελεί να καθυστερούν τις εργασίες. Εξάλλου, τα έργα δεν γίνονται μονό γι’ αυτούς, αλλά για το κοινωνικό σύνολο και με αυτά αναβαθμίζονται οι περιουσίες τους και οι συνθήκες διαβίωσης όλων μας».

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε άλλο ερώτημα της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας για τα έργα αποκατάστασης ζημιών του «Ιανού» που θα εκτελεστούν από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Ν. Καρδίτσας, ο κ. Αγοραστός δεν είπε πότε θα ξεκινήσουν, αλλά τόνισε ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πανέτοιμη να συμμετάσχει όπου κριθεί απαραίτητο.

Ο ίδιος επισήμανε πως εξ’ αρχής είχε γίνει πολύ καλή δουλειά με την καταγραφή όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων στους Δήμους, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, με βάση τις καταστροφές που έγιναν από τον μεσογειακό κυκλώνα.

Επίσης – πρόσθεσε – η περιφέρεια έχει ενημερώσει λεπτομερώς τι έκανε αυτή και τι πρέπει να γίνει ακόμη στην περιοχή, σε δρόμους, ποτάμια, γέφυρες.

Ο περιφερειάρχης είπε πως για τους τρεις Δήμους αρμοδιότητάς της που είναι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με τις μεγαλύτερες ζημιές, ο Δήμος Σοφάδων και ο Δήμος Παλαμά, υπάρχει προϋπολογισμός έργων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Τους Δήμους Καρδίτσας Μουζακίου και Αργιθέας τους έχει αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός συνεπικουρούμενος και από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Δ. Κουτρουμάνο, ενημέρωσε πως θα γίνουν ακόμη δυο αντιπλημμυρικά έργα στους ποταμούς Καλέντζη και Καράμπαλη στην Καρδίτσα, σε τμήματα πέραν αυτών όπου ήδη πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις καθαρισμού και διάνοιξης.

KEN 1

Καραγιάννης Φώτης 

Πηγή: karditsalive.net

error: Content is protected !!