Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στην αγορά του πετρελαίου με φόντο το ράλι του δολαρίου, τη σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας των ενεργειακών εταιρειών στον Κόλπο του Μεξικού και τα σχέδια της Ρωσίας να αυξήσει τις πωλήσεις πετρελαίου κατά το τέταρτο τρίμηνο.

KEN 728X100 2

Συγκεκριμένα, το Brent βρέθηκε στα 75,41 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 0,34% και το αμερικανικό WTI στα 72,03 δολάρια μειωμένο κατά 0,81%.

Η σημερινή υποχώρηση ήρθε μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις κερδών, κυρίως λόγω της σοβαρής διαταραχής που είχε προκληθεί στην αμερικανική παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Νίκολας που ήρθε να επιδεινώσει τα προβλήματα που είχε ήδη προκαλέσει ο τυφώνας Άϊντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη το Brent είχε αγγίξει το υψηλότερο σημείο του από τα τέλη Ιουλίου και το αμερικανικό αργό το ανώτερο επίπεδο του από τις αρχές Αυγούστου.

Η σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας στις πλατφόρμες και τα διυλιστήρια της περιοχής από σήμερα καθησύχασαν την αγορά και σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τρεις εβδομάδες (λόγω των χθεσινών θετικών στοιχείων από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ) ανέκοψαν σήμερα τον ανοδικό ρυθμό του μαύρου χρυσού.

To κλίμα στη διεθνή αγορά των commodities επηρέασε και η είδηση πως η Ρωσία σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές της, κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο κι ενώ φαίνεται από τα στοιχεία πως έχει ήδη προχωρήσει και σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής της.

Πάντως, παρά τη σημερινή πτώση στις τιμές, ο απολογισμός της εβδομάδας είναι κερδοφόρος για το μαύρο χρυσό με το αμερικανικό αργό να μετρά εβδομαδιαία κέρδη άνω του 3%.

googletag.cmd.push(function() {
googletag.display(‘300x250_middle’)
})

(function() {
var audio = document.getElementById(‘articleAudioPlayer’),
buttons = document.querySelectorAll(‘.playPauseButton’),
b = 0;
for (b; b < buttons.length; b++) {
var button = buttons[b];
button.parentElement.setAttribute('style', '');
button.addEventListener('click', function(e) {
var icon = this.querySelector('i');
e.preventDefault();
if (audio.paused) {
audio.play();
icon.setAttribute('class', 'grey-c fa fa-stop');
} else {
audio.pause();
icon.setAttribute('class', 'grey-c fa fa-headphones');
}
});
}
})();