ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Πράσινη πόλη” τα Τρίκαλα-Δράσεις για το περιβάλλον στην πόλη (εικόνες)

d11

Σχεδόν 150 δέντρα «κοσμούν» πλέον το «νησάκι» του Αγιαμονιώτη ποταμού, το μεγάλο πάρκο πίσω από τον μύλο Ματσόπουλου που αναδεικνύεται και σε «πνεύμονα» πρασίνου της περιοχής. Η νέα δενδροφύτευση του Δήμου Τρικκαίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 και ουσιαστικά αυξάνει το πράσινο στην πόλη των Τρικάλων.

KEN 4

 

Μετά τα δέντρα που φυτεύτηκαν ανάμεσα στις συνοικίες Καρυές και Φλαμούλι την Παρασκευή,  η νέα αυτή δενδροφύτευση δείχνει το πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση του πράσινου στα Τρίκαλα. Με τη συμβολή εργαζομένων της εταιρείας ΒΙΟΛΑΝΤΑ, που συνέβαλαν στην ταχύτερη ολοκλήρωση της δράσης, φυτεύτηκαν κερλεουτέριες, μανόλιες, ιτιές, κουκουναριές, κουτσουπιές, αριές, φράξοι, δάφνες Απόλλωνα, κ.α. Δέντρα ενδημικά των Τρικάλων, δέντρα που φύονται στην περιοχή και αποτελούν στοιχεία της χλωρίδας της πόλης. Σημαντική η συμβολή των μαθητών/τριών των Θεατρικών Εργαστηρίων του Δήμου Τρικκαίων, αλλά και πολιτών από τη γύρω περιοχή, που συνεργάστηκαν με το προσωπικό του Δήμου και δη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σημείο, το «νησάκι», είχε καθαριστεί και αναδειχθεί εκ νέου από τη δημοτική αρχή, διαμορφώθηκε σε αυτό χώρος άθλησης, ενώ αποτελεί κυρίαρχο χώρο δράσεων για τον Μύλο των Ξωτικών.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε λόγο για την ουσιαστική αυτή περιβαλλοντική παρέμβαση σε έναν χώρο δηλωτικό των Τρικάλων, δημιουργώντας ένα πιο πράσινο, πιο όμορφο πάρκο.
Μετείχαν επίσης από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νικολέτα Μπρουζούκη, οι αντιδήμαρχοι Βασιλένα Μητσιάδη, Δημήτρης Βασταρούχας, Βασίλης Κρανιάς, Γιάννης Οικονόμου, ο πρόεδρος της «Αστική Ανάπτυξη» ΑΕ Τάκης Παζαΐτης.

Τα Τρίκαλα στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ

Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κατάθεση υποψηφιότητας ως μιας από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της ΕΕ, μέχρι το 2030, ξεκίνησε ο Δήμος Τρικκαίων.
Η υποβολή πρότασης για την πόλη των Τρικάλων εντάσσεται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου που έθεσε η ΕΕ και ο οποίος εξειδικεύει την πολιτική για κλιματικά ουδέτερη ΕΕ μέχρι το 2050.
Η προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων ξεκίνησε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο θέατρο «μηχανουργείο» του μύλου Ματσόπουλου. Ο κεντρικός τίτλος έδινε το στίγμα: «Συμμαχία Τρίκαλα – Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη έως το 2030. Σχεδιάζοντας μια πόλη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου περιγράφοντας τη δράση του Δήμου, ανέφερε μια φράση κλειδί: «Να διερευνήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον». Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως στόχους, τη συνεργασία των φορέων, τη σύμπραξη της κοινωνίας, τη δράση για την καθημερινότητα, για μια «ολιστική και οριζόντια προσέγγιση ως προς την κατάθεση της πρότασης υποψηφιότητας».
Για τον λόγο αυτόν στην εκδήλωση κύρια ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Βασιλάκου, πρ. Αντιδήμαρχος Βιέννης, μέλος της Επιτροπής Σοφών για την αποστολή της ΕΕ «100 Climate Neutral Cities by 2030».
Η κ. Βασιλάκου εξήγησε τις βασικές αρχές της ΕΕ στο θέμα των κλιματικά ουδέτερων πόλεων, αναφερόμενη, στη νυν κατάσταση, στον «αιώνα των μητροπόλεων», στα προβλήματα αλλά και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Βασικά στοιχεία της προσπάθειας, η συνεργασία με τους πολίτες, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το κλιματικό συμβόλαιο και η πλατφόρμα χρηματοδότησης. Οι τομείς παρέμβασης ποικίλουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως τα αναγκαία έργα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με δράσεις σε: ενέργεια και κτήρια (κατά κύριο λόγο), αλλά και σε μεταφορές –κινητικότητα, «πράσινη» πόλη.
Η κ. Βασιλάκου μίλησε κυρίως με παραδείγματα Καλών Πρακτικών πόλεων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προκειμένου η συζήτηση στα Τρίκαλα να επιλέξει έναν δικό της «δρόμο» εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών από το σύνολο της κοινωνίας.
Η πρώτη αυτή συζήτηση έγινε με ερωταποκρίσεις και πλήθος αποριών ουσίας, από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας: ΠΑΔΥΘ ΑΕ (ο δ/νων σύμβουλος κ. Μπραζιτίκος και ο διευθυντής ΧΥΤΑ κ. Δημήτρης Γιαννόπουλος),  Εμπορικός Σύλλογος (ο πρόεδρος Χρ. Μπλουγούρας) , Επιμελητήριο (το μέλος του ΔΣ Τζίνα Μπέη), η ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ ( Ο πρόεδρος Ν. Λιάκος και η αντιπρόεδρος Μ. Καταβούτα), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, Νικολέτα Μπρουζούκη, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων.
Θα ακολουθήσει η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να γίνει καταγραφή της κατάστασης, να τεθούν α οριοθετηθούν στόχοι και να συμπράξει το σύνολο της κοινωνίας στην προσπάθεια που θέτει τα Τρίκαλα σε ευρωπαϊκή τροχιά, για την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: trikalavoice.gr

error: Content is protected !!