Ερωτήσεις Βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα που παραμένουν στο Δήμο Καρδίτσας λόγω του “Ιανού”

209be6e03a92823507a788bcaf7f8909 L

Τρεις ερωτήσεις προς τα αμρόδια Υπουργεία κατέθεσαν Βουλευτές του ΚΚΕ αναφορά με τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του Δήμου Καρδίτσας, ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα του “Ιανού”.

 

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Έργο αποκατάστασης και αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου στο οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Ιτάμου Καρδίτσας

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους των ορεινών χωριών της δημοτικής ενότητας Ιτάμου του δήμου Καρδίτσας για τον κίνδυνο νέου αποκλεισμού των χωριών τους το επόμενο διάστημα.

Τα Αγραφιώτικα χωριά Αμάραντος, Σαραντάπορο, Νεράιδα, Παλαιοζωγλόπι Ραχούλας, που έχουν πληγεί από τις περυσινές πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ είχαν αποκλειστεί για αρκετές μέρες λόγω κατολισθήσεων που κατέστρεψαν σε πολλά σημεία τον μοναδικό δρόμο επικοινωνίας τους με την Καρδίτσα, αλλά και το εσωτερικό δίκτυο των χωριών. Μέχρι σήμερα, παρόλο που πέρασαν πάνω από δώδεκα μήνες από τις πλημμύρες, υπάρχει μεγάλη αδράνεια, δεν ξεκίνησε το έργο αποκατάστασης, παρά έγιναν μόνο προσωρινές παρεμβάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τους διερχόμενους, λόγω προχειρότητας και στενότητας του χωμάτινου οδοστρώματος. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν γιατί ο επερχόμενος χειμώνας θα επιδεινώσει την ήδη κακή βατότητα.

Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι της Νεράιδας και από την πρόσβαση προς το γειτονικό χωριό Καροπλέσι λόγω κατάρρευσης των πεζογεφυρών Σωτήρα και Τσιροπλάκι, καθώς και μη ολοκλήρωσης κατασκευής της γέφυρας στη θέση Ρογκάκια που καταστράφηκε από προηγούμενη πλημμύρα και εκκρεμεί δώδεκα χρόνια.

Όμως παρ’ όλο που δεν ξεκίνησε κανένα έργο, δόθηκαν ήδη 10,84 εκατομμύρια ευρώ στην ΤΕΡΝΑ ως προκαταβολή! Εδώ δεν υπήρξε αδράνεια και καθυστερήσεις από την κυβέρνηση, όπως και όταν πρόκειται να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιρειών ΑΠΕ στα Άγραφα, όπου με όλον τον κρατικό μηχανισμό προωθεί με διαδικασίες FastTrack την εγκατάσταση ανεμογεννητριών!

Οι ανησυχίες μεγάλωσαν, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της Νεράιδας, του πιο απομακρυσμένου χωριού του δήμου Καρδίτσας στα όρια με την Ευρυτανία, όταν πληροφορήθηκαν ότι η εργολαβία αποκατάστασης του δρόμου, που ανατέθηκε στην ΤΕΡΝΑ, δεν περιλαμβάνει το τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από Σαραντάπορο μέχρι Νεράιδα, με συνέπεια το χωριό τους να κινδυνεύει να αποκλειστεί πάλι με τις επόμενες βροχές! Μάλιστα ενημερώθηκαν ότι για όσο διάστημα θα εκτελείται η εργολαβία της ΤΕΡΝΑ στο ενταγμένο τμήμα Αμάραντος – Σαραντάπορο, δεν θα υπάρχει παράκαμψη τοπικά, αλλά η επικοινωνία των κατοίκων της Νεράιδας αλλά και του Σαρανταπόρου με την Καρδίτσα θα γίνεται μέσω Ευρυτανίας, αυξάνοντας αρκετά τη διάρκεια και τους κινδύνους μετακίνησης! Επίσης, με βάση δημοσιεύματα, ούτε ο δρόμος για το Παλαιοζωγλόπι, περιλαμβάνεται στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ!

Ερωτάται ο υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση:

• Για τη συνολική αντιμετώπιση του πλημμυρικού κινδύνου σε όλο το οδικό δίκτυο και για να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο άμεσα τα παραπάνω τμήματα δρόμων που δεν περιλαμβάνονται σε εργολαβία;

• Για την άμεση έναρξη των εργασιών;

• Για την άμεση και οριστική αποκατάσταση των κατολισθήσεων εντός των οικισμών και όλων των άλλων αναγκαίων συγγενών έργων, προκείμενου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα και οριστικά οι μελλοντικοί κίνδυνοι;

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι υδρομαστεύσεις στα Αγραφιώτικα χωριά

Μεγάλες καταστροφές στις υποδομές και σε περιουσίες προκάλεσαν οι περυσινές βροχοπτώσεις του ΙΑΝΟΥ στα ορεινά χωριά της Καρδίτσας.

Στα Αγραφιώτικα χωριά Καστανιά, Ραχούλα, Παλαιοζωγλόπι, Αμάραντος, Νεράιδα της δημοτικής ενότητας Ιτάμου του δήμου Καρδίτσας, καταστράφηκαν οι υδρομαστεύσεις και για αρκετό χρονικό διάστημα οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα με την έλλειψη νερού. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι που οι ανάγκες ήταν αυξημένες, δεν υπήρχε επάρκεια, αλλά ούτε και καθαρό νερό στα παραπάνω χωριά.

Παρ’ όλο που πέρασαν πάνω από δώδεκα μήνες από τις πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ, δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα η ύδρευση των χωριών, η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη. Οι περισσότερες υδρομαστεύσεις επιδιορθώθηκαν πρόχειρα, είναι ακαθάριστες και με την παραμικρή βροχή το νερό θολώνει και είναι επικίνδυνο για χρήση. Είναι απαράδεκτο σε περιοχές που με κάθε μπόρα πλημμυρίζουν να μην έχουν οι κάτοικοι νερό για τις ανάγκες τους. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ευθύνη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων αφού με την πολιτική τους δεν προτάσσουν έργα όπως της κατασκευής σύγχρονων υποδομών ύδρευσης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Ερωτώνται οι κ υπουργοί, τι θα κάνει η κυβέρνηση:

1. Για να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι υδρομαστεύσεις στα Αγραφιώτικα χωριά;
2. Για να κατασκευαστούν σύγχρονες υποδομές για να έχουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών, όλη τη χρονιά, αρκετό και ποιοτικό νερό για τις ανάγκες τους;

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας και αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από τις περυσινές πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ στις κοινότητες Ρούσου, Αμπελικού και Καλλιθήρου Καρδίτσας, σε χωράφια, γέφυρες και σπίτια.

Το Ρούσο ήταν το χωριό που πλημμύρισε από τα πρώτα και αρκετοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να ανέβουν ακόμη και σε στέγες προκειμένου να προστατευθούν από τα ορμητικά νερά από την υπερχείλιση του ρέματος Καράμπαλη, που για δεκαετίες ήταν ακαθάριστο.

Η γέφυρα που συνδέει την κοινότητα Αμπελικού με την Καρδίτσα κατέρρευσε ολοκληρωτικά και η επικοινωνία των κατοίκων του Αμπελικού γίνεται μέσω Καλλιθήρου, από μια μικρή γέφυρα στα όρια του οικισμού της κοινότητας. Από τη γέφυρα αυτή διέρχονται και τα βαριά οχήματα παρακείμενου λατομείου και οι μαθητές του Αμπελικού και πρόσφατα συνέβη και ατύχημα από την αύξηση της κίνησης οχημάτων μέσα στο χωριό και ζημιές στα οδοστρώματα από τα βαριά οχήματα.

Τα κοινοτικά συμβούλια Καλλιθήρου και Αμπελικού και οι κάτοικοι των δυο χωριών, σε πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για τη σταθερότητα της γέφυρας, που είναι επιβαρυμένη λόγω υποσκαφής του ανατολικού βάθρου και των επιχωμάτων πρόσβασης από την πλημμύρα του ΙΑΝΟΥ. Ήδη έχουν εμφανιστεί ρωγμές στο επίχωμα πρόσβασης και κινδυνεύει να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο για τη ζωή όσων τύχει να διέρχονται από αυτή.

Ακόμα και σήμερα, πάνω από δώδεκα μήνες μετά τις πλημμύρες, δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία για την κατασκευή της γέφυρας Αμπελικού, ούτε για την επιδιόρθωση της γέφυρας Καλλιθήρου. Επίσης το ρέμα, που σημειωτέο περνάει δίπλα στα σπίτια του Καλλιθήρου και του Ρούσου, δεν έχει ακόμα καθαριστεί. Όλα τα φερτά του ΙΑΝΟΥ, πέτρες, χώματα, κορμοί δέντρων κλπ, είναι μέσα στην κοίτη του ρέματος και οι κάτοικοι ανησυχούν ότι θα ξαναπλημμυρίσουν στην επόμενη χειμερινή μπόρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι θα κάνει η κυβέρνηση:

1. Για τον άμεσο έλεγχο και επιδιόρθωση της γέφυρας Καλλιθήρου;
2. Για τον άμεσο καθαρισμό του ρέματος Καράμπαλη για να μην ξαναπλημμυρίσουν τα χωριά και κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες;
3. Για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της γέφυρας Αμπελικού;

KEN 4

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

Πηγή: karditsalive.net

error: Content is protected !!