ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαν σήμερα: Πώς έζησε η Λάρισα την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ έφερε την «αλλαγή» – Δείτε φωτογραφικά ντοκουμέντα από το ’81

εικόνα Viber 2021 10 18 13 49 17 470
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Ήταν σαν σήμερα, 40 χρόνια πριν, 18 Οκτωβρίου του 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία, συγκεντρώνοντας 48,07% στις βουλευτικές εκλογές και καταλαμβάνοντας 172 έδρες, στην τότε τρικομματική βουλή.

Ο ιδρυτής του Κινήματος, Ανδρέας Παπανδρέου χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή», εξέφρασε την αλλαγή που ήθελε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκείνη την εποχή.

Στη Λάρισα ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πραγματοποιήσει 25 ημέρες πριν την προεκλογική του ομιλία,  στις 22 Σεπτεμβρίου, μιλώντας σε μία κυριολεκτικά κατάμεστη Κεντρική πλατεία. «Η Λάρισα θα φέρει την αλλαγή» τιτλοφορείται το τότε πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» με τον μετέπειτα πρωθυπουργό να εξομολογείται πως “ήταν μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχει ζήσει”. Ήταν άλλωστε γνωστή σε όλους έως τότε, η φράση του γέρου της Δημοκρατίας και πατέρας του, Γιώργου Παπανδρέου, ότι “όποιος γεμίσει την πλατεία της Λάρισας κερδίζει τις εκλογές”.

Τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαν υποδεχθεί μεταξύ άλλων και έφιπποι (!) αγρότες στην Κεντρική πλατεία η οποία κυριολεκτικά «βούλιαξε» από κόσμο. Στο ξενοδοχείο «Αστόρια» όπου και κατάλυσε, δέχθηκε την ανθοδέσμη από μία νεαρή κυρία, αμέσως μετά την άφιξη του στη Λάρισα.

«Ο λαός ψήφισε την αλλαγή» ήταν το πρωτοσέλιδο της «Ελευθερίας» την επομένη των εκλογών, στο οποίο επίσης τονίζεται πως «με απόλυτη τάξη και ηρεμία ψήφισαν χθες οι Λαρισαίοι». Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι πληγές από την ταραχώδη περίοδο της χούντας ήταν ακόμη νωπές, αλλά και ότι για αρκετά χρόνια μετά, τα εκλογικά κέντρα στη χώρα μας φυλάσσονταν από στρατιώτες για την αποφυγή επεισοδίων!

Οι πανηγυρισμοί των Λαρισαίων υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ είχαν αρχίσει από το απόγευμα των εκλογών και κράτησαν όλη τη νύχτα. “Μεγάλο τμήμα της Λάρισας είχε γεμίσει” από πανηγυρίζοντες.

Σε ότι αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, στην οκταεδρική Λάρισα, εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ οι Γιάννης Φλώρος, Θεόδωρος Στάθης, Βασίλης Αγοράστης και Ιωάννης Καραμπάτσας, από τη Νέα Δημοκρατία οι Γιώργος Σουφλιάς, Νίκος Κατσαρός και Αγαμέμνονας Ευστρατιάδης και από το ΚΚΕ ο Κώστας Λουλές.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 1981:

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: 48,07%, 172 έδρες

Νέα Δημοκρατία: 35,88%, 115 έδρες

ΚΚΕ: 10,93%, 10 έδρες

Η κυβέρνηση Παπανδρέου διαδέχθηκε εκείνη του Ράλλη και σηματοδότησε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας. Λίγες ημέρες μετά την εκλογική του νίκη, ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποίησε την πρώτη εκτός Αθηνών επίσκεψή του στη Λάρισα, όπου σε μία κοινή συγκέντρωση αξιωματικών του στρατού και της αεροπορίας στη λέσχη της 100 Πτέρυγας Μάχης, ανακοίνωσε αύξηση του μισθού των ενστόλων κατά 10%, κίνηση που αποδόθηκε στην απόπειρα του τότε πρωθυπουργού να άρει τις επιφυλάξεις του στρατεύματος απέναντι στη σοσιαλιστική τότε κυβέρνηση…

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος / Εύη Μποτσαροπούλου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 2
error: Content is protected !!