ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργειακή κρίση και έλλειψη πρώτων υλών στην Ευρώπη

ΖΙΓΓΙΡΙΔΗΣ νεα 455x250 1
ezgif.com gif maker
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Οι διαταραχές και το χάος στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού συνεχίζουν να μαστίζουν τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, με το πιο πρόσφατο εμπόρευμα που παρουσιάζει ελλείψεις εφοδιασμού είναι το μαγνήσιο, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως σε μια σειρά από βιομηχανίες που κάνουν χρήση κραμάτων αλουμινίου 

KEN 2

Στην Ευρώπη, βιομηχανικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών μετάλλων, των προμηθευτών αυτοκινήτων και του κλάδου συσκευασίας, προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να απειλήσει χιλιάδες επιχειρήσεις, αλυσίδες εφοδιασμού και εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την ήπειρο, καθώς αναμένεται να εξαντληθούν τα αποθέματα μαγνησίου. στα τέλη Νοεμβρίου.

Για να περιοριστεί η εγχώρια κατανάλωση ενέργειας προκειμένου αφενός να μειωθούν τα κόστη παραγωγής και αφετέρου να συμμορφωθεί η Κίνα στους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση εκπομπών ρύπων και παραγωγή ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα, η κινεζική παραγωγή μαγνησίου  περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό που οι παραδόσεις στην Ευρώπη έχουν δραστικά μειωθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου 2021. Οι Κινέζοι κατέχουν το 87% της παραγωγής μαγνησίου παγκοσμίως και η  έλλειψη προσφοράς έχει ήδη οδηγήσει σε τιμές ρεκόρ και παγκόσμιες στρεβλώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η Ευρώπη έχει πληγεί ιδιαίτερα από το έλλειψη εφοδιασμού καθώς περίπου το 45% όλων των κινεζικών εξαγωγών προορίζονται για την Ευρώπη. Οι εξαγωγές καλύπτουν το 95% των αναγκών σε μαγνήσιο στην Ευρώπη, και η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται από την  ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, ακολουθούμενη από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία χάλυβα. 

Το κόστος εισαγωγής για το μέταλλο έχει αυξηθεί δραστικά τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας από περίπου 2.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σε 10.000-14.000 δολάρια. Αυτό θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρες αλυσίδες αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων τελικής χρήσης όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και η συσκευασία.

Το μαγνήσιο είναι μια απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή κραμάτων αλουμινίου τα οποία χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από κιβώτια ταχυτήτων, έως κολώνες τιμονιού, πλαίσια καθισμάτων και καλύμματα δεξαμενής καυσίμου.

 Παρά τη σημαντική αξία του μαγνησίου στην ευρωπαϊκή βιομηχανία , το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής μαγνησίου στην Ευρώπη έκλεισε το 2001 ως συνέπεια των κινεζικών εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ. Μεταξύ 2000 και 2021, η παραγωγή μαγνησίου της Κίνας  αυξήθηκε από 12% της παγκόσμιας προσφοράς σε 87%, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό διεθνές μονοπώλιο σε 1,2 εκατομμύρια τόνους/ετησίως.  Ο τομέας του μαγνησίου είναι μόνο ένας σε έναν μακρύ κατάλογο διαρροών παραγωγής από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.  

Όπως προαναφέρθηκε στην Κίνα, η παραγωγή μαγνησίου έχει επηρεαστεί από τους στόχους της χώρας για την έλλειψη ενέργειας και τη μείωση του άνθρακα. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή μαγνησίου απαιτεί έντονη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει σημαντικές εκπομπές άνθρακα. Χρειάζονται 35-40 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας για να παραχθεί ένας τόνος μαγνησίου, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Περίπου το 85 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής μαγνησίου προέρχεται από την Κίνα και ένα μεγάλο μέρος αυτού από μια πόλη στην επαρχία Shaanxi, το Yulin. Η τοπική κυβέρνηση προσφάτως έκλεισε τα δύο τρίτα των χυτηρίων Μαγνησίου έως το τέλος του 2021 σε πρώτη φάση, και συνέστησε  στα υπόλοιπα να μειώσουν την παραγωγή στο μισό για να επιτύχουν τους στόχους κατανάλωσης ενέργειας.

Η εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου από το κινεζικό μαγνήσιο εγκυμονεί δραματικούς κινδύνους καθώς αναμένεται ότι η Κίνα θα κατευθύνει τώρα την υπόλοιπη παραγωγή στις εγχώριες βιομηχανίες διέλασης αλουμινίου και προϊόντων έλασης   με συνέπεια οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν λαμβάνουν πλέον τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να συνεχίσουν την παραγωγή, θα αναγκαστούν να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων. Υπό αυτές τις συνθήκες, στην Ευρώπη ακόμη και στις  ΗΠΑ δεν αποκλείεται το κλείσιμο εργοστασίων.

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες  στον κόσμο θα αντιμετωπίσουν μια δυνητικά δραματική έλλειψη αλουμινίου, καθώς η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα απειλεί τις προμήθειες ενός βασικού εξαρτήματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του ελαφρού μετάλλου.

Σημαντικοί βιομηχανικοί όμιλοι έχουν  σημάνει συναγερμό. Η European Aluminium, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τη Norsk Hydro, τη Rio Tinto και την Alcoa, εκπέμπουν σήματα κινδύνου για το προσεχές  μέλλον. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Norsk Hydro, παρήγαγαν μαγνήσιο, αλλά σταμάτησαν επειδή δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν με χαμηλότερο κόστος στους κινέζους παραγωγούς. 

Με τα χρόνια, η Δύση έχει συνηθίσει να κατηγορεί την Κίνα ότι καταναλώνει υπερβολικό όγκο ορυκτών καυσίμων και έναν από τους μεγαλύτερους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, αλλά η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να είναι ένα παράδειγμα που εξηγεί πώς η κατανάλωση ενέργειας της Κίνας και οι εκπομπές άνθρακα συνδέονται μεταξύ τους. με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Υπό αυτή την έννοια, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως η έλλειψη μαγνησίου δεν είναι απλά ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν απλώς με την αύξηση της παραγωγής. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός οικονομικής και εμπορικής διαβούλευσης σχετικά με την αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Μόνο μέσω συντονισμού και διαβούλευσης μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες και των δύο πλευρών Επιπλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αφυπνιστούν επιτέλους και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να επανέλθει η βιομηχανική παραγωγή απαραίτητων Α υλών πίσω στην Ευρώπη ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες πολλές φορές εξυπηρετούν σκοπιμότητες που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών της ΕΕ.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Διαβάστε τις ειδήσεις του TheNewspaper στο Google News

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber για πιο γρήγορη ενημέρωση
error: Content is protected !!