Για «κούφιες» υποσχέσεις σε έναν κόσμο που συνεχίζει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, παρά όποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , στον απόηχο διάσκεψης για το κλίμα της Γλασκόβης.

KEN 728X100 2

«Οι υποσχέσεις ηχούν κούφιες όταν η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας παρά ταύτα «ενθαρρυντικές ανακοινώσεις» μετά την έναρξη της COP26 στις 31 Οκτωβρίου.

Δεσμεύτηκαν 20 χώρες

Σχεδόν 20 χώρες δεσμεύτηκαν στον τερματισμό έως το τέλος του 2022 της χρηματοδότησης προγραμμάτων για ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, σχεδόν 40 χώρες δημοσίευσαν διακήρυξη μετάβασης από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, και σήμερα, μερικές χώρες εγκαινίασαν έναν συνασπισμό για την έξοδο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Την πρόοδο χαιρέτισαν πολλές ΜΚΟ, οι οποίες υπογράμμισαν ωστόσο την απουσία χωρών που είναι μεγάλοι παραγωγοί.

Το θέμα αυτό των ορυκτών καυσίμων είναι ένα από τα επίμαχα σημεία της πρώτης εκδοχής της τελικής απόφασης που προετοίμασε η βρετανική προεδρία της COP26, η οποία ενθαρρύνει την «επιτάχυνση της εξόδου από τον άνθρακα και από τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων».

Μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα στην οποία επιμένουν ορισμένες πλευρές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά που κινδυνεύει να μην είναι αποδεκτή στις χώρες παραγωγούς.

Το υπόλοιπο αυτού του προσχεδίου κειμένου δεν υιοθετείται ομόφωνα, και οι διαπραγματευτές σχεδόν 200 χωρών θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες έως αύριο, Παρασκευή στις 18.00, ακόμη και πέραν αυτής.

«Συνεχίζουμε να έχουμε μια τεράστια πρόκληση ενώπιον μας», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της COP26 ‘Αλοκ Σάρμα .

«Με ανησυχεί ο αριθμός των προβλημάτων που επιμένουν στα οικονομικά θέματα την παραμονή της προγραμματισμένης λήξης» της διάσκεψης, πρόσθεσε.

googletag.cmd.push(function() {
googletag.display(‘300x250_middle’)
})

(function() {
var audio = document.getElementById(‘articleAudioPlayer’),
buttons = document.querySelectorAll(‘.playPauseButton’),
b = 0;
for (b; b < buttons.length; b++) {
var button = buttons[b];
button.parentElement.setAttribute('style', '');
button.addEventListener('click', function(e) {
var icon = this.querySelector('i');
e.preventDefault();
if (audio.paused) {
audio.play();
icon.setAttribute('class', 'grey-c fa fa-stop');
} else {
audio.pause();
icon.setAttribute('class', 'grey-c fa fa-headphones');
}
});
}
})();