«Το κύμα που θα περάσουμε τώρα θα είναι το πιο δύσκολο που θα έχουμε περάσει έως σήμερα» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση λέει όχι στη λύση του lockdown. Την ίδια στιγμή ο περιφερειακός Διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη αναλύει τους πέντε παράγοντες που θα βάλουν φρένο στην έξαρση της πανδημίας.

KEN 728X100 2

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και πως το lockdown δεν είναι επιλογή επί του παρόντος.

«Το κύμα που θα περάσουμε τώρα θα είναι το πιο δύσκολο που θα έχουμε περάσει έως σήμερα» προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, λέγοντας ότι η επιλογή – που είναι και η ορθή – είναι να έχουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και, συνεπώς, το σύστημα υγείας πιέζεται, όπως πιεζόταν κάθε χειμώνα, αλλά έχει να διαχειριστεί και την πανδημία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Πλεύρης στην επιστήμη. «Ήταν η πρώτη φορά στην ανθρωπότητα που υπήρχε η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα και αν δεν έχει λυθεί έως σήμερα είναι γιατί δεν υπήρξε η ανταπόκριση στον βαθμό που έπρεπε συνολικά.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, το 85% των κρουσμάτων αφορά εκείνους που έχουν επιλέξει να μην εμβολιασθούν, στις κλίνες το 95% είναι άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι, και στους θανάτους το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 90%.

«Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το εμβόλιο είναι η δυνατότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τα ραντεβού φτάσανε στα επίπεδα του Μαρτίου και του Απριλίου, δυστυχώς όμως οι συμπολίτες μας που εμβολιάζονται τώρα θα έχουν τα θετικά του εμβολιασμού σε επόμενο χρόνο και άρα αυτό το κύμα που είναι το πιο δύσκολο, θα το περάσουμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

«Να στηρίξουμε την εθνική μας πολιτική στο κομμάτι της υγείας, με κίνητρα στην έρευνα και την τεχνολογία, και να υπάρχει παραγωγή στην χώρα (ειδικά στο φάρμακο), κι ένα σύστημα υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις δομές και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας. Ήδη οχυρωνόμαστε με μονοκλωνικά και τα χάπια που θα υπάρχουν» ανέφερε επίσης.

«Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν θα γίνουν, θα υπάρχουν και περιστατικά που θα προκύψουν μετά την πανδημία για ανθρώπους οι οποίοι νόσησαν και έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή και σίγουρα τα διδάγματα της πανδημίας θα είναι διδάγματα για να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας» κατέληξε.

Οι πέντε παράγοντες που θα «τελειώσουν» την πανδημία

Στη συνέχεια, ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, επισήμανε ότι η πανδημία έχει εκθέσει όλα τα συστήματα υγείας στον κόσμο σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο, ωστόσο παρά τις δυσμενείς συνέπειες υπάρχουν και θετικές συνέπειες: «Βλέπουμε ότι η υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε ημερήσια διάταξη. Έχουμε δει άνευ προηγουμένου καινοτομία, όσον αφορά αυτές τις εξάρσεις. Η ψηφιακή υγεία αποτελεί αναγκαιότητα. Καμία χώρα δεν τα έκανε όλα σωστά και καμία χώρα δεν θα τελειώσει με την πανδημία μόνη της».

Θέλοντας να δώσει τη δική του άποψη για την πορεία της πανδημίας σημείωσε ότι αυτή θα τελειώσει όταν θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση σαν να μην υπάρχουν σύνορα.

Καταλήγοντας σημείωσε: «Υπάρχουν πέντε σταθεροποιητικοί παράγοντες:

-μάσκες (μπορούν να σωθούν μέχρι και 160.000 ζωές),
-εμβολιασμός (να πείσουμε τα τμήματα του πληθυσμού που αρνούνται να εμβολιαστούν, να αξιοποιήσουμε επιδραστικούς ανθρώπους),
-τα σχολεία ανοιχτά,
-αναμνηστική δόση,
-τυποποιημένα πρωτόκολλα, πρέπει να συνεργαστούμε, χρειαζόμαστε συνεκτικές πολιτικές.
«Η Ελλάδα πολλές φορές στο παρελθόν μας έχει δείξει τον δρόμο», σχολίασε ο ίδιος.