Χαρακόπουλος στη βουλή: Η Ελλάδα να πάψει να πρωταγωνιστεί σε καταδίκες στο Ε.Δ.Δ.Α.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Βασικό μας μέλημα υπήρξε το πώς η Ελλάδα θα πάψει να συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στους σχετικούς καταλόγους με τις καταδίκες και τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Να πάψει να βρίσκεται στην ίδια σειρά με χώρες, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάταξη αυτή αδικεί κατάφορα την Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες. Αυτή ήταν ίσως η σπουδαιότερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης τον προγραμματισμό εργασιών για τη νέα Σύνοδο.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του σημείωσε ότι «η Επιτροπή μας εντός του 2020 παρουσίασε ένα πολύ αξιόλογο έργο» προσθέτοντας ότι «στο δικό μας αίτημα για την κατάθεση ενός σχεδίου νομοθετικών προσαρμογών ανταποκρίθηκε άμεσα ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο κ. Χαλικιάς, με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. H σημαντικότερη από αυτές είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου. Αναφέρομαι στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα, και στη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές αξιώνοντας την ενδεδειγμένη μεταχείριση. Η  θέσπιση του Εθνικού Ένδικου Μέσου, που θα μείωνε κατακόρυφα τις προσφυγές κατά της Ελλάδας αλλά και τα πρόστιμα τα οποία καταβάλουμε κατ’ έτος, έγινε ασμένως δεκτή από την πλειοψηφία της Επιτροπής, σε μια ιστορική, σχεδόν ομόφωνη διακομματική συναίνεση. Θυμίζω ότι στην πρόταση νόμου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης συνυπογράφοντάς την οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ-25. Αρνητικά τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση, ενώ παρών δήλωσε το ΚΚΕ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι την ψήφιση του εθνικού ένδικου μέσου ζητά και η νέα πρόεδρος του ΝΣΚ κα Ευγενία Βελώνη σε έγγραφο που απέστειλε στις 05.11.21 προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ενώ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, πως ενόψει της συνεδρίασης έλαβε επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ. Στυλιανό Ιωάννη Κουτνατζή, που πληροφορεί για την εναρμόνιση των εθνικών διατάξεων με τη νομολογία του ΕΔΔΑ. «Όπως προκύπτει», σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «η πρόταση νόμου ήδη έχει φέρει αποτελέσματα με σειρά νομοθετικών αλλαγών, ενώ έχει δρομολογήσει, και την αντιμετώπιση του ένδικου μέσου». Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «πλην του υπουργείου Δικαιοσύνης και τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ειδικώς σε σχέση με την πρόταση θέσπισης ειδικού ενδίκου βοηθήματος για την προβολή αιτιάσεων για τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλους χώρους κράτησης, το ζήτημα εξετάζεται συνολικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της επεξεργασίας της αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εργασιών για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση από την πρόεδρο του ΝΣΚ και τον Έλληνα δικαστή στο ΕΔΔΑ κ. Ιωάννη Κτιστάκη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: onlarissa.gr

KEN 4
error: Content is protected !!