ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρευνες έδειξαν ότι τα ψάρια προλαμβάνουν την κατάθλιψη – Στη Λεύκα του Μανώλη για τα… “αντικαταθλιπτικά” σας

λευκα4

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις καρδιακές προσβολές. Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα άτομα με κατάθλιψη.

ken
ΜΥΛΩΝΑΣ ΝΕΟ

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα είναι πιο ευτυχισμένοι, έχουν λιγότερο άγχος και βελτιωμένη ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκεται στα ψάρια, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής υγείας.

(Στην «Λεύκα του Μανώλη» στο Βόλο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ψαριών του Παγασητικού και του Αιγαίου πελάγους).

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φυτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ξηροί καρποί, σπόροι και ελιές, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψάρια, και μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Περιλαμβάνει, επίσης, χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως είναι τα γλυκά και οι σοκολάτες.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Αυστραλοί ερευνητές παρακολούθησαν συνολικά 82 ενήλικες με κατάθλιψη, ηλικίας μεταξύ 18 -65.

Η επικεφαλής της μελέτης, Νάταλι Παρλέτα, του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, είπε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και μειωμένης κατάθλιψης. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η κακή διατροφή προβλέπει της εμφάνιση της κατάθλιψης. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη και στη συνέχεια τρώνε άσχημα. Επειδή τρώνε άσχημα προκαλείται η κατάθλιψη».

Μια διατροφή που αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί καρδιακή ασθένεια αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και κατάθλιψη στον εγκέφαλο, είπε η ειδικός. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο όπως και κάθε άλλο. Έχει μάλιστα ανάγκες περισσότερες από τα άλλα όργανα όσον αφορά τη ροή του αίματος προς την παροχή οξυγόνου, γλυκόζης και άλλων συστατικών. Η έλλειψη ικανοποιητικής ροής αίματος και η φλεγμονή μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο όσο οποιοδήποτε άλλο όργανο.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά, βιταμίνες Β, βιταμίνη D, υγιεινά λίπη και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι όλα σημαντικά για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Μερικές φορές η κατάθλιψη είναι κάτι «βιολογικό», είπαν οι ερευνητές. Μπορεί να είναι μια έλλειψη σε μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που κρατούν τον εγκέφαλο υγιή.

Τα ψάρια είναι τα αντικαταθλιπτικά της φύσης
Υπάρχει πολλή έρευνα για το πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση ή τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και σταθερότητας. Ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Παρλέτα, «δεν είναι μόνο τα θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες είναι επίσης ευεργετικές. Η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών σημαίνει ότι κάποιος παίρνει λιγότερη ζάχαρη».

Από την άλλη πλευρά, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, στρες και άγχος. Ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε λιγότερη ευαισθησία απέναντι στην ινσουλίνη.

«Αν είστε σε κατάσταση στρες, το σώμα σας δεν απορροφά πολλά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η Παρλέτα. «Θα είστε σε καλύτερη κατάσταση αν τρώτε μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεσογειακή διατροφή».

Καθώς τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η διαιτητική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, οι ερευνητές αναζητούν περισσότερους εθελοντές για να εξετάσουν περαιτέρω την ικανότητα της διατροφής σε συνδυασμό με τα ψάρια.

Η «Λεύκα του Μανώλη», η ψαροταβέρνα που έχει γράψει ιστορία χρόνων και πλέον συγκαταλέγεται στις μακροβιότερες του Βόλου. Από το 1950 μέχρι σήμερα παραμένει η κορυφαία επιλογή των Βολιωτών.

Βρείτε την απέναντι από το ξενοδοχείο Domotel Xenia Volos
Πλαστήρα Ν. 7, Βόλος
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2421 028103

error: Content is protected !!